Gustav Fridolin, Åsa Romson och Stefan Löfven. Foto: Alexander Donka
Gustav Fridolin, Åsa Romson och Stefan Löfven. Foto: Alexander Donka

S och MP: Gymnasiet blir obligatoriskt

Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om skolpolitiken.

Nu ska gymnasieskolan bli obligatorisk och lärarlönerna höjas.

– Vi vill att alla insatser sätts in så fort en person börjar tycka att skolan är lite motig, säger Gustav Fridolin, MP.

Lärarförbundet jublar över den tillträdande regeringens reformer.

Första nyheten från den kommande regeringen presenterades på söndagen. Då meddelade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att de är eniga om vilken väg den svenska skolan ska ta under kommande mandatperiod.

I partiernas gemensamma plattform vill man göra gymnasieskolan obligatorisk för den som ännu inte har fyllt 18 år.

– Det går inte att möta skoltröttheten, låta den unge sluta skolan, och sedan möta verkligheten där man inte har möjlighet till försörjning och välja över sitt eget liv. Man måste i stället göra insatser så att den unge klarar av skolan, säger Gustav Fridolin.

Hur stor chans är det att ni får igenom det här i riksdagen?

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om en skolpolitik som vi tror kan göra skillnad. Nu måste vi klara att samarbeta det har väljarna lagt tydligt på oss alla politiker, att gräva ner stridsyxorna och klarar av att samarbeta brett.

S och MP vill även göra förskolan obligatorisk från sex års ålder. De vill också stärka lärarnas roll i skolan. För att uppnå det föreslår man mer resurser, fler anställda och högre löner. Vad detta kommer medföra för utgiftsposter är ännu inte klart. Gustav Fridolin hänvisar till de pågående budgetförhandlingarna.

Stefan Löfven säger till TT att just färre barn i klasser och förskolegrupper den viktigaste delen i överenskommelsen.

– Men också att öka attraktiviteten i läraryrket med mindre onödig administration. Skolan ska också bli mer jämlik, där de skolor som har mer utmaningar får mer resurser. I det ligger att ta bort läx-rut och i stället låta alla få del av läxhjälp när de behöver det, säger han.

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca menar att de föreslagna reformerna om obligatorisk förskole- och gymnasieutbildning kommer att påverka en väldigt liten del av alla barn och ungdomar eftersom så många redan närvarar dessa utbildningar.

– Vi tror kanske inte att det är lösningen på de skolproblem som finns, men vi har ingenting att invända mot det, säger Rossana Dinamarca.

Efterlängtade

De nya reformerna som nu föreslås är efterlängtade, enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Detta är en stor seger för lärarna, att miljardsatsningarna på lärarlönerna nu blir verklighet. Vi har jobbat oerhört hårt för det här, säger hon till Expressen.se.

Hon understryker samtidigt att det nu är oerhört viktigt att partierna på båda sidor av blockgränsen tar ansvar för att satsningarna på lärarlönerna blir verklighet.

Den obligatoriska gymnasieskolan är något som Eva-Lis Sirén välkomnar.

– Vi vet från alla våra kontakter med arbetsmarknadens parter att det krävs minst gymnasieutbildning. Står man utan det så står man sist i kön. Det är helt enkelt en förutsättning för att kunna få jobb i dagens samhälle, säger hon.

Får kritik

Men oppositionen är kritisk och avgående utbildningsminister Jan Björklund säger att beslutet om obligatorisk gymnasieskola oroar.

– Det är ett olyckligt förslag. Det kommer att kraftigt öka utslagningen av ungdomar och avhopp. Ska man ta studentexamen som ung människa så krävs det att man är studiemotiverad och har studiedisciplin. Det går inte att lagstifta fram, säger han.

Gustav Fridolin har länge varit förhandstippad som näste utbildningsminister. Efter sin medverkan i SVT:s Agenda på söndagskvällen skrattade han bort frågan om ministerpost.

– På fredag presenterar Stefan Löfven sin regering och jag tycker nog att politiken är viktigare än visitkorten, vi får se på fredag vilka som blir ministrar i en ny regering.

Betyder det att du inte har fått frågan om du säger att visitkorten är mindre viktiga än politiken?

– Så enkelt är det inte. Men det betyder att jag inte ger några besked om det i dag.

Det finns statsvetare som menar att det nu kanske finns tillfälle att ha två skolministrar, är det något ni har diskuterat?

– Nu kommer spekulationerna i gång. Det är bäst att du tar spekulationerna med statsvetaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag