Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S och M vill hålla försvaret hemma

STOCKHOLM. Moderaterna flaggar för en ny kurs i försvarsfrågan. Försvaret av landets gränser ska prioriteras i stället för internationella insatser.

S-ordföranden Stefan Löfven uttrycker liknande åsikt.

Inför konferensen Folk och Försvar i Sälen är diskussionen intensiv om nästa års försvarsbeslut. Moderaterna vill bland annat fördjupa samarbetet med Nato och sätta försvaret av Sverige i första hand på bekostnad av internationella insatser.

– Försvaret av Sverige börjar i Sverige, säger försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) till Dagens Nyheter.

Samtidigt uttrycker S-ordföranden Stefan Löfven en liknande uppfattning i Dagens Industri. Vid ett regeringsskifte i höst ska försvarets fokus ligga på att försvara svenskt territorium, säger han.

"Ska försvara hela Sverige"

Om Sverige står inför ett militärt hot kan regeringen tvingas välja vilken del som ska försvaras i första hand, och då är det Stockholm som bör prioriteras. Det säger ÖB Sverker Göranson i en intervju för Svenska Dagbladet.

– Vi ska försvara hela Sverige, men vi kan inte försvara hela ytan på en gång. Vi kommer att tvingas göra operativa val om var vi ska satsa resurserna, förklarar han.

– Då är det operativa rådet till regeringen att alltid säkra riksledningen, tillägger ÖB.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!