Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och M singlade slant om ordförandeposter

Moderaternas gruppledare håller upp den enkrona han använt för att singla slant med Anders Ygeman (S) om ordförandeposter.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tobias Billström (M) och Anders Ygeman (S) singlade slant om vem som skulle få välja först när ordförandeposterna i riksdagens 15 utskott fördelades.

– Det var det lättaste sättet, säger Ygeman.

Uppgörelsen om slantsingling gjorde att risken för SD-inblandning undanröjdes.

Moderaterna och Socialdemokraterna ställdes inför en omöjlig uppgift när ordförandeposterna i riksdagens utskott – udda till antalet – skulle fördelas.

För att slippa en situation med omröstning och strid i riksdagen om den sista ordförandeposten valde gruppledarna för de två största partierna, Tobias Billström och Anders Ygeman, att singla slant.

– Tobias föreslog det och jag hade inga problem med det, säger Ygeman.

Gruppledarnas överenskommelse innebar att det inte finns någon oenighet mellan blocken och att SD därmed inte kunde få någon roll som vågmästare när frågan ska avgöras i riksdagen.

Billström: ”Jag brukar inte ha tur i spel”

Moderaternas gruppledare Tobias Billström fick välja sida på myntet och valde då krona. Han vann slantsinglingen och valde då ordförandeposten i det tunga finansutskottet.

– Jag brukar inte ha tur i spel, därför håller jag mig ifrån det som regel. Men i det här fallet föll slantsinglingen ut till vår fördel, säger Billström i Expressen TV.

Det innebar att Tobias Billström fick välja först och att alliansen därmed fick 8 av 15 ordförandeposter.

Kan behöva väljas om

Enligt SVT Nyheter, som avslöjade slantsinglingen, ska företrädare för allianspartierna också ha fått ordförandeposterna i kulturutskottet, miljö- och jordbruksutskottet, näringsutskottet, socialförsäkringsutskottet, socialutskottet och utrikesutskottet.

Eftersom det inte är klart vilka partier som kommer att bilda regering ingår det i överenskommelsen att ordförandeskapet i dessa utskott kan väljas om vid behov, enligt SVT.

Ordförandeposten i konstitutionsutskottet, KU, har exempelvis oppositionen normalt - efter gruppledarens slantsingling kommer en socialdemokrat leda KU men det kan ändras om Löfven regerar vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.