S nya utspel: inför 10-årig skolplikt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKOLUTSPEL. Mikael Dambergs mål är att tvinga de borgerliga partiledarna att visa splittring i dag.
Foto: Sven Lindwall

Socialdemokraterna vill avskaffa den nioåriga grund­skolan efter 50 år och ersätta den med tioårig skolplikt.

Det nya förslaget presenterar partiet i dag på DN Debatt.

Partiets utspel i riksdagens partiledardebatt splittrar alliansen - tre av fyra borgerliga partier vill samma sak.

- Om vi vinner valet genomförs det direkt, säger gruppledaren Mikael Damberg i en stor intervju med Expressen.

S-ledaren Stefan Löfven, som inte är invald i riksdagen, sitter i dag på läktaren när gruppledaren Mikael Damberg har huvudrollen och in­leder dagens parti­ledardebatt.

Med skolutspelet ska Damberg tvinga de borgerliga parti­ledarna att visa splittring framför tv-kamerorna.

Kristdemokraterna är enda riksdags­partiet som är emot en tioårig grundskola och Göran Hägglunds motstånd är orsaken till att förslaget inte redan genomförts, enligt Socialdemokraterna.

Så sent som i somras skrev till exempel ordföranden i riks­dagens utbildningsutskott, Tomas Tobé, M, en debattartikel tillsammans med Lärarförbundets Eva-Lis Sirén där samma förslag fördes fram.

"Skolplikten bör gälla från sex års ålder. En obligatorisk förskoleklass är en viktig komponent för att ge alla barn större möjligheter att lyckas i skolan", konstaterade de.

Socialdemokraternas nya förslag presenteras på DN Debatt i dag.

- Men alliansen har inte tagit tag i detta eftersom Kristdemokraterna är emot. KD vill att mammorna ska stanna hemma med barnen i stället, säger Mikael Damberg till Expressen.

Socialdemokraterna är enda partiet som redan avsatt pengar i bud­geten för att införa en obligatorisk tioårig grundskola, enligt Damberg.

I dag är det drygt 2 500 sexåringar som inte går i förskoleklass. I vissa kommuner handlar det om så många som var fjärde sexåring, enligt Socialdemokraterna.

- Vi vet att skolresultaten faller och att svensk skola brottas med stora problem. Det krävs stora insatser för att vända det här, och då betyder förskolan mycket, säger Mikael Damberg.

- Det är femtio år sedan vi införde nioårig grundskola. Sedan dess har världen utvecklats, och Sverige har utvecklats. I Europa har 19 länder i dag obligatorisk skolstart vid sex års ålder, och i flera länder börjar barnen ännu tidigare. Det är så det ser ut i dag.

"Väljer bort skolan"

På DN Debatt presenteras förslaget med orden:

"Förnyelsen av Socialdemokratin fortsätter. Vi har utvecklat vår skolpolitik och fortsätter att göra så."

Enligt Mikael Damberg skulle Socialdemokraterna införa tioårig grundskola redan nästa år om de fick chansen.

- Vi markerar att vi är beredda att sätta i gång direkt. Nu hoppas jag att fler partier är beredda att ta det här klivet. Det vore väldigt bra om det gick att genomföra den här reformen så fort som möjligt.

- Tidigare har flera partiers företrädare sagt detta, men det är först nu som det finns ett konkret förslag, konstaterar Damberg.

Men hade det inte varit bättre att förlänga skolan med årskurs tio i stället för att permanenta förskoleklassen?

- Vi vet att tidiga insatser ger resultat. Så för att vända svensk skola satsar vi på de minsta ­barnen. Det ger mest resultat.

- Regeringen väljer bort skolan i sin budget. Förra gången valdes skolan bort för krog­momsen, den här gången är det bolagsskattesänkningen som går före, säger Damberg.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Socialdemokraternas förslag:

- Det har Moderaterna tyckt i många år. Det är ju en ambition att göra nollklassen, alltså våra sexåringar också till ett tionde obligatoriskt skolår. Det tycker jag kan vara väl motiverat, det är i realiteten så de flesta föräldrar upplever det i dag, säger han till säger han till Expressens Kristofer Sandberg.

Uppåt för Löfven

Enligt DN/Ipsos första förtroendemätning på ett år knappar nu Stefan Löfven in på Fredrik Reinfeldt när det gäller väljarnas för­troende.

41 procent av de tillfrågade uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren. 17 procentenheter mer än Håkan Juholt fick.

Inte sedan Göran Persson var statsminister har förtroendet varit så högt för en S-ledare. Gapet till statsminister Reinfeldt blir därför allt mindre. Reinfeldt tappar 5 procent­enheter jämfört med förra mätningen och får 50 procent i undersökningen. Även de borgerliga väljarna, 29 procent uppger att de har förtroende för S-ledaren.

Reaktionerna i går på Socialdemokraternas förslag om ny skollag

"Att föreslå obligatorisk förskoleklass är ett bra första steg, men räcker inte. Socialdemokraterna måste våga ta steget fullt ut och nu gå vidare och driva kravet på en helt integrerad förskoleklass med ämnesinriktning."

Metta Fjelkner , Lärarnas Riksförbund

"Det är bara fyra procent av alla barn som inte går i förskolan och det finns olika skäl till det, till exempel praktiska orsaker, och då är det väldigt konstigt att man vill strypa den lilla valfrihet som finns kvar."

Annika Eclund , skolpolitisk talesperson Kristdemokraterna

"Lärarförbundet har tidigare i år uppmanat till att göra förskoleklassen obligatorisk. Därför är det både viktigt och glädjande att vi nu ser ett blocköverskridande stöd i frågan."

Eva-Lis Sirén , Lärarförbundet

"Centerpartiet har drivit tioårig grundskola i många år. I Skövde där jag kommer ifrån införde vi det redan i mitten av 90-talet, sedan fick vi inte kalla det så efter kritik från Skolverket. Men det fungerade väldigt bra."

Ulrika Carlsson , skolpolitisk talesperson Centern

Så här fungerar förskolan i dag

Föräldrarna kan när barnet fyllt sex år välja om barnet ska gå i förskoleklass, börja i första klass direkt, gå kvar ett extra år i förskolan - eller vara hemma.

Alla kommuner ska tillhandahålla förskoleklasser och det är gratis.

Förskoleklass räknas som en egen skolform, där förskolans och skolans arbetsformer kombineras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.