Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S nya taktik – förhandlar migrationen utan MP

Statsvetaren: ”S behöver visa att man har en tuffare hållning”
Statsminister Stefan Löfven har upprepat att antalet asylsökande måste minska, vilket Miljöpartiet vänder sig mot.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
MP-språkrören Isabella Lövin och Per Bolund pressas internt för att stå upp för partiets linje, och inte kompromissa i migrationsfrågan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan om migrationen har gått in i ett nytt skede efter att Socialdemokraterna närmat sig Moderaterna i migrationskommittén.

Under fredagen har Socialdemokraterna suttit i förhandlingar med M, C, L och KD. 

Samtidigt växer missnöjet med regeringspartnern inom Miljöpartiet.

– Om de kommer överens med oppositionen utan oss så spräcker de regeringen, säger Grön Ungdoms språkrör David Ling. 

Som Expressen avslöjade på torsdagen har Socialdemokraterna nu efter flera månaders arbete i migrationskommittén lämnat sitt bud till de andra partierna. Där accepterar man ett volymmål för mottagandet. Man ställer sig också bakom att ha tillfälligga uppehållstillstånd.

Det är ett närmande mot Moderaterna och en distansering från regeringspartnern Miljöpartiet.

Men när det gäller försörjningskravet för anhöriginvandring vill Socialdemokraterna att det undantag på tre månader som finns med i Januariavtalet ligger fast.

Miljöpartiet reagerade starkt efter att budet presenterades och sa till flera medier under torsdagen att det riskerar att öka utsattheten för människor på flykt.

Varken MP, SD eller V med

Socialdemokraternas ledamot i kommittén, Rikard Larsson, sa på torsdagen att deras mål fortsatt är att komma överens med både M och MP. Men under fredagen har förhandlingarna om migrationen fortsatt, och den här gången finns varken MP, SD eller V med. 

Socialdemokraterna har under fredagen suttit i en informell sidoförhandling med bara de forna allianspartierna, enligt Expressens källor.

Flera av de partierna har krävt att Socialdemokraterna ska återkomma med en tydlig väg framåt för hur frågan ska kunna gå igenom i riksdagen trots att Miljöpartiet har en annan hållning.

– Inga partier vill sätta sitt namn på en kompromiss och behöva stå för den utan att vara säker på att politiken går igenom, säger en källa med insyn i processen.

Miljöpartiets representant Annika Hirvonen Falk tycker att uppgifterna om att S förhandlar utan dem är oroande.

– Jag tycker inte att det är bra om det stämmer att det är på det sättet. Vi har sett de förslag som de vill förhandla om och det ligger väldigt långt bort från en human migrationspolitik, som vi är överens om att den här kommittén ska komma fram till, säger Annika Hirvonen Falk.

Var du informerad om att mötet skulle äga rum?

– Jag är inte med på några möten i dag.

Men hade du information om att Socialdemokraterna har möte utan er?

– Jag har tillräckligt mycket uppgifter som gör att jag tror på att det är på det sättet. Jag har varit väldigt tydlig med att jag inte tycker att det är så man jobbar om man är i en gemensam regering, säger Annika Hirvonen Falk.

Expressen har sökt Socialdemokraterna för en kommentar, men partiet hälsar att man inte kommenterar vilka möten som sker, med vem och när förutom de officiella kommittémötena där alla partier deltar.

MP: ”Drömmer inte mardrömmar om att S kastar ut oss ur regeringen”

I Miljöpartiet ökar missnöjet med Socialdemokraternas agerande. För många i partiet är kompromissen från 2015, då man gick med på en hård omsvängning i migrationspolitiken, ett smärtsamt minne.

Flera källor i partiet uppger att kraven på att språkrören står upp för Miljöpartiets linje är hårda och att det interna stödet för att kompromissa för att kunna vara kvar i regeringen är lågt.

– För oss är detta en fråga om grundläggande värderingar och solidaritet med människor som flytt undan förtryck. Jag för min del drömmer inte mardrömmar om att S kastar ut oss ur regeringen på grund av detta. Däremot drömmer jag mardrömmar om vad som händer med MP om vi ställer oss bakom ett volymmål, säger Tomas Eriksson, miljöpartistiskt regionråd i Stockholm.

Grön ungdoms språkrör David Ling förutsätter att Miljöpartiet lämnar regeringen om Socialdemokraterna driver igenom en ny migrationslagstiftning i riksdagen på egen hand.

– Om de kommer överens med oppositionen utan oss så spräcker de regeringen. Då har de sagt att de inte är intresserade av att fortsätta regera med oss längre, säger han.

I augusti ska migrationskommitténs arbete vara klart. Den tillfälliga migrationslagen gäller fram till sommaren 2021.

Miljöpartiet uppges bli överkört av S och M i migrationsfrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.