Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

S nya inre regering utsedd

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas nya inre regering är utsedd.
Vänsterprofilerna Carin Jämtin och Peter Hultqvist tar plats i det mäktiga verkställande utskottet.
S-kongressen innebär mycket stora ommöbleringar i S-toppen och det mäktiga verkställande utskottet, VU, som i praktiken fungerar som partiets inre regering.
Här är det partiet och inte i första hand partiledaren som bestämmer. Och det återspeglas i valet av ledamöter.

Flyttar upp

Heléne Fritzon från det vänsterprofilerade Skånedistriktet flyttar upp från suppleantplats till ordinarie plats. Och ett par tydliga vänsterprofiler tar plats på suppleantstolarna.
Exministern och Stockholmspolitikern Carin Jämtin, som var ett av de hetaste namnen i diskussionen om vem som skulle efterträda Göran Parsson, ska nu föra stockholmarnas talan i verkställande utskottet. Hon får sällskap av bland andra Peter Hultqvist, riksdagsledamot från Dalarna.
Men Mona Sahlin får också in en av sina närmaste bundsförvanter på suppleantplatserna - exministern och socialpolitikern Ylva Johansson. Även Stockholms läns ordförande Mikael Damberg, Göteborgs starka kvinna Anneli Hulthén och näringspolitikern Tomas Eneroth går in på suppleantplats i VU.

Bodström får ingen plats

Däremot får affischnamnet Thomas Bodström ingen plats i makttoppen. Utanför hamnar också den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin.
Flera gamla partiprofiler lämnar S-toppen: Pär Nuder, Ulrica Messing, Bosse Ringholm och landstingspolitikern Lars Isaksson avgår från VU. Förra gruppledaren Britt Bohlin, numera landshövding, har redan avsagt sig sin plats. Även Marita Ulvskog lämnar sin ordinarie plats, men kommer i stället att vara adjungerad som Europaparlamentariker.


De sitter i nya VU:

Ordinarie ledamöter: Mona Sahlin, Ibrahim Baylan (tidigare suppleant), Sven-Erik Österberg (tidigare suppleant), Wanja Lundby-Wedin, Elvy Söderström, Thomas Östros och Heléne Fritzon (tidigare suppleant).
Suppleanter: Stefan Löfven, Anneli Hulthén (NY), Carin Jämtin (NY), Tomas Eneroth (NY), Mikael Damberg (NY), Ylva Johansson (NY) och Peter Hultqvist (NY).
Adjungerade är företrädare för EU-parlamentarikerna, S-kvinnorna, SSU, S-studenterna, de kristna Broderskaparna samt partikassören Tommy Ohlström och biträdande partisekreterare Stefan Stern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag