Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

(S) nobbar (C) i debatt om landsbygden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

I morgon möts Centerpartiet och Socialdemokraterna i SVT:s "Agenda" för att debattera Annie Lööfs hjärtefråga: landsbygden.

I Centerns ringhörnan står partiledaren själv. Hos S: regionrådet Anna-Caren Sätherberg.

– Jag tycker att det är tråkigt att Löfven notoriskt tackar nej till debatter med oss. Vill han på allvar satsa på landsbygden så borde han komma upp på banan, säger Annie Lööf.

Annie Lööf gick i sitt tal på partistämman i Karlstad till hårt angrepp mot S-ledaren Stefan Löfven och hans satsningar på Centerns favoritfråga: landsbygden.

I talet utmanade Annie Lööf Stefan Löfven till en direktsänd duell i frågan.

– Stefan Löfven har tydligen en hemlig strategi att utmana oss i landsbygdsfrågor. Med tanke på att landsbygden inte nämndes med ett enda ord i hans sommartal antar jag att han fortfarande laddar för den stora striden. Jag säger: Hör av dig när du känner dig peppad nog att ta debatten, sade C-ledaren.

"Jag tycker det är tråkigt"

Frågan lades ut till SVT:s Agenda som nu har tagit kontakt med Socialdemokraterna och styrt upp en debatt. Men utmanaren blir inte den som Annie Lööf räknat med. I stället för S-ledaren är det regionrådet Anna-Caren Sätherberg, en av S två regionalpolitiska talespersoner, som väntar på andra sidan debattbordet.

Annie Lööf döljer inte sin besvikelse.

– Jag tycker att det är tråkigt att Löfven notoriskt tackar nej till debatter med oss. Vill han på allvar satsa på landsbygden så borde han komma upp på banan.

– Jag ser det som min uppgift att syna korten hos motståndarna. S-politiken är ett hot mot landsbygden, säger hon.

Enligt Odd Guteland, presschef på Socialdemokraterna, hade Centerpartiet aldrig specificerat att det var just Stefan Löfven som Annie Lööf ville möta i debatten. Men oavsett så menar han att partiledaren aldrig möter "fackministrar" i debatter.

– När man ska debattera landsbygdspolitik så har vi våra företrädare som debatterar det. Är det en minister som vill debattera sina frågor så har vi våra företrädare som sköter det. Och till skillnad från andra gånger så har det i den här frågan aldrig varit tal om att det har varit Stefan.

Men Annie Lööf är ju trots allt partiledare precis som Löfven. Är det inte rimligt att hon får möta er partiledare?

– När Borg hör av sig möter han Magdalena Andersson, säger Odd Guteland.

Anna-Caren Sätherberg sitter som regionråd i Jämtland och oppositionsråd i Åre. Hon har till skillnad från Annie Lööf ingen riksdagserfarenhet och har aldrig debatterad i direktsänd rikstäckande tv. Trots det har hon goda förhoppningar om att göra bra ifrån sig i debatten.

– Vi ska debattera landsbygden och där bor jag. Det är mitt svar, säger hon kort och skrattar.

Annie Lööfs säger att hon kommer fortsätta söka Löfven för en debatt.

– Jag hoppas att han ändrar sig och vill ställa upp i en debatt under hösten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.