Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S, MP och V vägrade att debattera med SD

Ingen från S, MP eller V ville debattera mot SD:s Mattias Karlsson.
Foto: Sven Lindwall
ustitieminister Morgan Johansson, S, har blankt sagt nej till att ta fram nya siffror om brott och ursprung.
Foto: Lisa Mattisson
Professor Jerzy Sarnecki deltog i stället i "Agenda".
Foto: SVT

Regeringen vill inte ta fram ny statistik över brottslighet och ursprung.

Men när frågan togs upp i Agenda i SVT vägrade S, MP och V att debattera med Sverigedemokraterna.

– De har bara sagt att de avböjer att medverka, säger David Oscarsson, redaktör för Agenda.

Den senaste officiella rapporten som undersökt hur stor andel av antalet brottsmisstänkta som är utlandsfödda togs fram av Brottsförebyggande rådet Brå, 2005.

Därefter har det inte funnits någon politisk majoritet för att ta fram nya siffror – trots att Sverigedemokraterna vid upprepade tillfällen krävt ny statistik. Justitieminister Morgan Johansson, S, har sagt blankt nej varenda gång.

När Agenda på SVT hade säsongspremiär på söndagskvällen valde man att fokusera på den kontroversiella frågan – bland annat för att motverka ryktesspridning om att etablerad nyhetsmedia ”mörkar” sanningen om kopplingen mellan invandring och kriminalitet.

"Sökt dem under två veckor"

Men så väl Socialdemokraterna som Miljöpartiet och Vänsterpartiet nobbade debatten.

Samtliga partier har valt att inte skicka någon representant för att diskutera frågan med Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

– Vi har kontakta Morgan Johansson ett antal gång under en två veckors period. Vi bjöd in både till studio och en bandad intervju, men de har bara sagt att de avböjer medverka, säger David Oscarsson.

Samma svar kom från det andra regeringspartiet Miljöpartiet samt från samarbetspartnern V:

– Vi har också sökt representanter för Miljöpartiet och även frågat om någon från Vänsterpartiet kunde tänka sig vara med. De avböjde också, säger David Oscarsson.

Sarnecki: Viktigt fråga varför

I stället var det Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, som tog ställning för att ny statistik över kopplingen mellan invandrare och brottslighet inte tillför någon ny intressant information.

– Det spelar inte någon roll varifrån invandrare kommer, det är mer intressant att fråga sig varför invandrare är överrepresenterade i statistiken. Det är viktig information för att kunna sätta in och utforma rätt åtgärder, säger Jerzy Sarnecki i Agenda.

Mattias Karlsson håller inte med:

– Det här överdrivna fokuset på socioekonomiska effekter håller inte. Vi ser en kraftig ökning av sexualbrott och unga män från Mellanöstern och Nordafrika är överrepresenterade i sexualbrott.

Mattias Karlsson menar därför att det är av stor vikt att få fram ny statistik.

– För att komma till rätta med det här måste vi ha så bra faktaunderlag som möjligt. Självklart är det inte alla invandrare som begår brott, men det finns en kraftig överrepresentation bland vissa nationaliteter och det är intressanta siffror, säger han i Agenda.

Expressen har sökt Morgan Johansson samt Miljöpartiet och Vänsterpartiet för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.