Ingen från S, MP eller V ville debattera mot SD:s Mattias Karlsson. Foto: Sven LindwallIngen från S, MP eller V ville debattera mot SD:s Mattias Karlsson. Foto: Sven Lindwall
Ingen från S, MP eller V ville debattera mot SD:s Mattias Karlsson. Foto: Sven Lindwall
ustitieminister Morgan Johansson, S, har blankt sagt nej till att ta fram nya siffror om brott och ursprung. Foto: Lisa Mattissonustitieminister Morgan Johansson, S, har blankt sagt nej till att ta fram nya siffror om brott och ursprung. Foto: Lisa Mattisson
ustitieminister Morgan Johansson, S, har blankt sagt nej till att ta fram nya siffror om brott och ursprung. Foto: Lisa Mattisson
Professor Jerzy Sarnecki deltog i stället i "Agenda". Foto: SVTProfessor Jerzy Sarnecki deltog i stället i "Agenda". Foto: SVT
Professor Jerzy Sarnecki deltog i stället i "Agenda". Foto: SVT

S, MP och V vägrade att debattera med SD

Publicerad

Regeringen vill inte ta fram ny statistik över brottslighet och ursprung.

Men när frågan togs upp i Agenda i SVT vägrade S, MP och V att debattera med Sverigedemokraterna.

– De har bara sagt att de avböjer att medverka, säger David Oscarsson, redaktör för Agenda.

Den senaste officiella rapporten som undersökt hur stor andel av antalet brottsmisstänkta som är utlandsfödda togs fram av Brottsförebyggande rådet Brå, 2005.

Därefter har det inte funnits någon politisk majoritet för att ta fram nya siffror – trots att Sverigedemokraterna vid upprepade tillfällen krävt ny statistik. Justitieminister Morgan Johansson, S, har sagt blankt nej varenda gång.

När Agenda på SVT hade säsongspremiär på söndagskvällen valde man att fokusera på den kontroversiella frågan – bland annat för att motverka ryktesspridning om att etablerad nyhetsmedia ”mörkar” sanningen om kopplingen mellan invandring och kriminalitet.

"Sökt dem under två veckor"

Men så väl Socialdemokraterna som Miljöpartiet och Vänsterpartiet nobbade debatten.

Samtliga partier har valt att inte skicka någon representant för att diskutera frågan med Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

– Vi har kontakta Morgan Johansson ett antal gång under en två veckors period. Vi bjöd in både till studio och en bandad intervju, men de har bara sagt att de avböjer medverka, säger David Oscarsson.

Samma svar kom från det andra regeringspartiet Miljöpartiet samt från samarbetspartnern V:

– Vi har också sökt representanter för Miljöpartiet och även frågat om någon från Vänsterpartiet kunde tänka sig vara med. De avböjde också, säger David Oscarsson.

Sarnecki: Viktigt fråga varför

I stället var det Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, som tog ställning för att ny statistik över kopplingen mellan invandrare och brottslighet inte tillför någon ny intressant information.

– Det spelar inte någon roll varifrån invandrare kommer, det är mer intressant att fråga sig varför invandrare är överrepresenterade i statistiken. Det är viktig information för att kunna sätta in och utforma rätt åtgärder, säger Jerzy Sarnecki i Agenda.

Mattias Karlsson håller inte med:

– Det här överdrivna fokuset på socioekonomiska effekter håller inte. Vi ser en kraftig ökning av sexualbrott och unga män från Mellanöstern och Nordafrika är överrepresenterade i sexualbrott.

Mattias Karlsson menar därför att det är av stor vikt att få fram ny statistik.

– För att komma till rätta med det här måste vi ha så bra faktaunderlag som möjligt. Självklart är det inte alla invandrare som begår brott, men det finns en kraftig överrepresentation bland vissa nationaliteter och det är intressanta siffror, säger han i Agenda.

Expressen har sökt Morgan Johansson samt Miljöpartiet och Vänsterpartiet för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag