Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-ministrarnas fel om ryska fartygen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tomas Eneroth.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och utrikesminister Ann Linde har uppgett att bara drygt 12 ryska fartyg anlöper svenska hamnar varje år.

I själva verket handlar det om drygt 170 fartyg per år, enligt SVT Nyheter.

Uttalandena har fällts i den uppmärksammade frågan om en svensk hamnblockad.

Enligt SVT Nyheter har ministrarna tolkat Sjöfartsverkets statistik fel. De 12 ryska fartyg man nämnt gäller bara för perioden 1 januari till 9 mars i år. När SVT Nyheter begärde ut statistiken för de tre senaste åren handlar det om i genomsnitt 170 fartyg per år.

Thomas Eneroth beklagar nu misstaget.

”Detta sätter dock inte sakfrågan i något annat ljus. Vi vill fortsatt se att frågan löses på EU-nivå. Sanktionernas styrka bygger på att EU:s länder agerar gemensamt”, skriver han i en kommentar.

Blockad inledd i dag

Under måndagen inledde Svenska Hamnarbetarförbundet sin blockad mot ryska fartyg. 

– Vi blockerar ryskägda eller ryskflaggade fartyg och gods till eller från Ryssland, säger Hans Håkansson, ordförande för Hamnarbetarförbundet i Karlshamns hamn, till SVT Blekinge.

Förbundet varslade om en blockad redan den 17 mars. Men regeringen vill alltså se att EU gemensamt beslutar om sådana sanktioner.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.