S-ministern ville inte skatta för EU-inkomster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Migrationsminister Heléne Fritzon, S.
Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Heléne Fritzon, S, vill inte skatta för inkomster från EU. Men hon får bakläxa från skattemyndigheten – som nu tar upp ytterligare 142 704 kronor till beskattning.
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Migrationsminister Heléne Fritzon, S, ville inte skatta för inkomster från EU.

Men hon får bakläxa från skattemyndigheten – som nu tar upp ytterligare 142 704 kronor till beskattning.

"Heléne Fritzon fick information om att ersättningen inte skulle beskattas i Sverige" skriver S-toppens pressekreterare Joanna Abrahamsson i ett mejl.

Det var under förra året som migrationsminister Heléne Fritzon, som då var kommunalråd i Kristianstad, även var en av ledamöterna i EU:s Regionkommitté. 

Uppdraget innebar flera tjänsteresor till utlandet för Heléne Fritzon, då EU betalade så väl reskostnadsersättning som traktamenten till de närvarande ledamöterna - totalt en summa på nära 250 000 kronor till S-toppen.

Men Heléne Fritzon har valt att inte ta med de inkomsterna i sin deklaration, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att uppmärksamma.

Migrationsministern anser att ersättningen är skattefri och hänvisar till en EU-lag som förbjuder nationell beskattning av den ersättning som EU-parlamentariker erhåller.

Nu har hon blivit tillrättavisad av Skatteverket.

"Finns inte något generellt förbud"

"Skatteverkets uppfattning är att sedvanliga privilegier, immunitet och lättnader inte innebär befrielse från nationell beskattning. Vidare finns inte något generellt förbud för nationell beskattning av bl.a. mötesdeltagares ersättningar i unionslagstiftningen." skriver myndigheten.

I ett beslut från mitten av november kräver Skatteverket att migrationsministern skattar för de 142 704 kronor hon fått i reseersättning och övriga kostnadsersättning från EU:s Regionkommitté.

De konstaterar samtidigt att förbudet om nationell beskattning enbart gäller EU-parlamentariker och inte kan tillämpas på personer med övriga uppdrag inom EU:

"Skatteverket anser att den svenska skatte lagstiftningen har beaktat EU:s regelverk och därmed undantagit Europaparlamentarikernas kostnadsersättningar från beskattning. övriga mötesdeltagares ersättningar är dock skattepliktiga."

Heléne Fritzon medges däremot avdrag för tjänsteresor med 102 446 kronor.

Fritzon: Jag har betalat in skatten

Migrationsministern meddelar via sin pressekreterare Joanna Abrahamsson att hon fått besked från Sveriges kommuner och landsting, SKL, där hon tidigare var styrelseledamot, att ersättningen från EU inte skulle beskattas i Sverige.

"Heléne Fritzon försäkrade sig via svenska delegationen i regionkommittén som rådfrågade SKL (som ger stöd till de svenska ledamöterna) om korrekta skatteregler och fick information om att ersättningen inte skulle beskattas i Sverige. Skatteverket gjorde sedan bedömningen att Heléne Fritzon ska skatta för ersättningen i Sverige. Heléne Fritzon har givetvis följt Skatteverkets bedömning och har betalat in den skatt som Skatteverket har begärt in." skriver hon i ett mejl till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.