Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-ministern försvårar kamp mot skatteflykt

Bilder från 18 september när Magdalena Andersson presenterade budgeten.
Finansministern Magdalena Andersson (S).
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
SvD har i en granskning visat att ministern stoppar förslag som ska motverka skatteflykt.
Foto: Heather Leiphart / Ap/TT Nyhetsbyrån
Skatteverket.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig vilja bekämpa skatteflykt – samtidigt som hon motarbetar EU-förslag som skulle göra det svårare för storföretagen att placera pengar i skatteparadis. 

Det visar en granskning från Svenska Dagbladet

Det var i våras, med en debattartikel i Aftonbladet, som Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven markerade mot storföretagens skatteflykt.

”Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att skatten blir frivillig för några få. Steg för steg ser vi till att alla betalar för sig. Därför går vi till EU-val på nya åtgärder för att stoppa skatteflykt”, skrev de i artikeln. 

Samtidigt har Andersson motsatt sig EU-förslag som skulle försvåra skatteflykt, visar en granskning från Svenska Dagbladet. 

Det gäller bland annat ett förslag om att det skulle bli obligatoriskt för storföretag att rapportera vilka vinster de gör och vilka skatter de betalar i varje enskilt land. Förslaget blev flitigt framlyft av Timo Harakka, Finlands dåvarande arbetsmarknadsminister, som höll ett tal om saken i EU:s konkurrenskraftsråd. 

Anderssons försvar

Men Andersson och Sverige valde att inte stötta förslaget. Därmed ställde man sig på samma sida som länder som brukar betraktas som skatteparadis: Luxemburg, Malta, Cypern och Irland.

– Ministrarna från Finland och Danmark var förvånade över den svenska positionen. Sveriges finansminister Magdalena Andersson har upprepade gånger sagt att Sverige är för öppenhet, säger Jenni Karjalainen, rådgivare till den finska arbetsministern, till Svenska Dagbladet. 

Andersson menar att om förslaget ska appliceras, då ska det först ha röstats igenom enhälligt i Ekofin, EU:s råd för ekonomiska och finansiella frågor.

– Det finns både för- och nackdelar. En fördel är att det är öppet och transparent. En nackdel skulle kunna vara att det finns en risk för att länder som EU har informationsutbyte med skulle kunna dra sig ur om det blev öppet. Det viktiga här är att skattemyndigheterna har all information och det har de, säger Andersson till Svenska Dagbladet. 

”Blev grymt besviken”

Andersson har även motsatt sig ett förslag från den statliga utredningen ”Rapporteringspliktiga arrangemang”, i vilket regeringen förslogs genomföra en lagförändring som skulle tvinga skatterådgivare att informera om skatteupplägg inne i Sverige. 

– Jag blev grymt besviken, säger Torsten Fensby, internationell skattepolitisk expert och flitig debattör i frågan om skatteflykt. 

– Sverige är en bromskloss, säger Hanna Nelson på hjälporganisationen Oxfam. 

Magdalena Andersson håller med Löfven om segregationen

I Ekots lördagsintervju: ”Många lätta offer för de kriminella gängen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.