Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-ministern avgår för att rädda Löfven

Jennie Nilsson: ”Lätt beslut för mig att avgå”.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgår.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jennie Nilsson (S).
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joakim Nergelius, juridikprofessor och grundlagsexpert.
Foto: LINDA HARRADINE

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar regeringen för att återta sin riksdagsplats – och säkra S-mandaten i en statsministeromröstning.

En rockad som går på tvärs med tidigare KU-utlåtanden.

– Lämpligheten kan diskuteras, framför allt för att det så uppenbart är en taktisk manöver. Men det är inte förbjudet, säger Joakim Nergelius, juridikprofessor och grundlagsexpert.

Jennie Nilsson avgår som minister för att rädda Stefan Löfven inför de stundande statsministeromröstningarna, vilket Dagens Nyheter var först att berätta på onsdagen.

Expressen har tidigare rapporterat om situationen som Socialdemokraterna har befunnit sig i sedan statsrådsersättaren Sara Heikkinen Breitholtz sjukskrevs i december och sedan dess inte närvarat i riksdagen.

Det skiljer bara ett mandat mellan regeringsunderlagen, så den tomma stolen hade inneburit en risk för att Ulf Kristersson skulle släppas fram som statsminister nästa vecka, eftersom negativ parlamentarism tillämpas i en sådan omröstning. 

Löfven: ”Förtjänar respekt”

När Jennie Nilsson nu återtar sin plats är Socialdemokraternas riksdagsgrupp fulltalig igen. Därmed har S, C, V, och MP tillsammans 175 mandat, medan M, SD, KD och L samlar 174 mandat.

Jennie Nilsson säger att hon informerade Stefan Löfven inför beslutet, men att det var hennes eget initiativ.

– För mig var det ett lätt beslut. Jag kunde konstatera direkt när Liberalerna lämnade januariavtalet att det kommer att handla om enskilda röster. Jag kunde också konstatera, efter att ha talat med partidistriktet och riksdagsgruppen, att man inte kan vara säker på att min ersättare kommer att ha möjlighet att fylla den platsen. Då är det upp till mig att ta ansvar för att säkra att min plats inte skulle stå tom, när vi ska gå in i den viktiga omröstningen, säger hon till Expressen TV.

Stefan Löfven skriver i en kommentar att Jennie Nilsson visar ”ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt”.

Går emot KU-utlåtande

Det finns inga formella hinder för en sådan taktisk manöver. Men som Expressen berättade på tisdagen har Konstitutionsutskottet tidigare granskat övergångsregeringars befogenheter och sammansättning, och har då gjort bedömningen att man bör ha en restriktiv inställning till att statsråd lämnar en så kallad expeditionsministär.

Samtidigt bör det finnas en möjlighet att avgå, ”framför allt om skälen är personliga”, lyder KU-uttalandet. KU hänvisar även till grundlagens förarbete, där det står att enskilda statsråd i en övergångsregering kan lämna vid en ”längre regeringskris”.

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson ser dock inga problem med rockaden, och pekar på att Jennie Nilssons ministerportfölj tills vidare hanteras av näringsminister Ibrahim Baylan.

– Så kan man göra. Däremot kan inte statsministern utse hennes efterträdare, utan det får man sköta med befintlig regering, säger hon.

Experten: ”Problematiskt”

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet som medverkade som expert i Grundlagsutredningen 2004–2008, säger att ministerns drag är ”ytterst ovanlig men inget lagbrott”.

– Det är lite problematiskt. Men hur gärna man än skulle vilja så går det inte att förbjuda ministrar att avgå från en övergångsregering, för det kan vara någon som blir svårt sjuk eller begår ett allvarligt brott, något som gör att personen rimligen måste avgå. 

– Det här blir i stället en diskussion om vad som är lämpligt, och då saknas juridiska normer eller klara vägledande regler.

Han gissar att frågan återigen kommer att granskas av Konstitutionsutskottet om något år.

– Det tror jag att man kan räkna med. Och då kan det riktas kritik mot antingen statsministern eller Jennie Nilsson, den som anses vara ansvarig.

Moderaternas lockbete till Centern: Stort landsbygdspaket

”Enskilda ledamöter blir väldigt viktiga”

Madestam: ”kan bli regeringskris i höst igen”

Ulf Kristersson har sonderingsuppdrag nu men det ser inte så ljust ut för honom, berättar statsvetaren Jenny Madestam

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.