Mötet skulle först ha varit digitalt, men det har ändrats och ska nu i stället äga rum på partihögkvarteret på Sveavägen 68, klockan 18.30 i kväll.
De som ska delta är ledamöterna i partiets mäktiga Verkställande Utskott. Där sitter förutom statsminister Magdalena Andersson själv, bland andra finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist.
Mötet sker med anledning av det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa och efter att Magdalena Andersson och Peter Hultqvist i helgen besökte Finland, och där förde samtal med bland andra den finska presidenten Sauli Niinistö och statsministern Sanna Marin.
Nato-frågan har seglat upp högst upp på den politiska dagordningen i båda länderna, och i Sverige riktas nu blickarna mot Socialdemokraterna.
”Det rör på sig snabbt nu”
Partiet har sedan länge ett tydligt ställningstagande mot ett Nato-medlemskap men under den senaste veckans dramatiska händelseutveckling har en rad S-företrädare och opinionsbildare kopplade till partiet tagit ställning för en omprövning av den linjen.
– Det rör på sig snabbt nu, säger en regeringskälla.
Men exakt vad som ska avhandlas på mötet är oklart, så även om någon typ av avgörande beslut ska tas.
En mycket centralt placerad källa i partiet tonar ned förväntningarna när det gäller ett eventuellt nytt ställningstagande till Nato redan nu.

– Vi på väg att landa i ett läge där Putin blir allt mer pressad, där kriget inte går som han har tänkt sig. Det handlar mycket om prestige från en ytterst labil världsledare, att då gå fram med att vi ska söka medlemskap ser jag som långsökt, det tror jag inte kommer hända, säger personen.
Det är också fler frågor än Nato som måste avhandlas av regeringen och Socialdemokraterna.
Man behöver bland annat ta ställning till krav på tiotals extra miljarder till försvaret, och förr eller senare måste partiet också avhandla det faktum att all politisk planering inför valet i höst ställts på ända i och med kriget i Ukraina.
– Det finns en rad skarpa frågor som kräver att regeringen har partiet nära sig, säger en källa.
”Statsministern har ett enormt starkt mandat”
Andra bedömare menar att ett eventuellt beslut i frågan om Nato i praktiken kommer att fattas i en ytterst snäv krets, bestående av statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och EU-minister Hans Dahlgren, men att deras ställningstagande förankras genom blixtinkallade möten med verkställande utskottet och partistyrelsen.
Någon offentlig debatt bland politiskt aktiva socialdemokrater på nationell nivå har hittills inte förekommit. Vad riksdagsledamöter och ministrar anser i frågan avhandlas just nu inte alls, det är statsministerns linje som gäller ”tills annat meddelas”.
Men skulle Magdalena Andersson landa i att hon vill uttala en så kallad Nato-option eller att Sverige rentav ska ansöka om ett medlemskap kommer hon inte ha några problem att få partiet med sig, bedömer flera Expressen pratat med.
– Statsministern har ett enormt starkt mandat. Om hon går ut och betonar att det här är för Sveriges säkerhet så kommer hon inte ha några problem alls. Hon kan göra vad som helst i det här läget, säger en centralt placerad källa.
Avgörandet i Nato-frågan ligger också till stor del i Finland. Skulle Finland nu ansöka om medlemskap hamnar den svenska situationen i helt nytt ljus.
Men att det säkerhetspolitiska läget nu är så känsligt gör att få med en maktställning i partiet vill säga något öppet.
– Det är ett tydligt ”sitt still i båten-läge” som gäller. Alla som har förtroendeuppdrag på riksplanet låter de ansvariga ministrarna föra både partiets och nationens talan i det krisläge som råder, och det får man ha respekt för, säger Daniel Färm, politisk redaktör för S-tidningen Aktuellt i politiken, och en av de debattörer som öppnat för en omsvängning av Socialdemokraternas Natomotstånd.
LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Kriserna har skapat ett helt nytt S