S-ledningen i diskussion om att utlysa extra val

Socialdemokraternas partiledning har fört diskussioner om att utlysa ett extra val om Liberalerna lämnar januariavtalet.
Diskussioner om möjligheten att utlysa ett extra val har börjat föras i Socialdemokraternas högsta ledning, enligt uppgifter till Expressen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni (L) har hotat att lämna januariavtalet om inte förslaget om en ny humanitär skyddsgrund, som S och MP förhandlat fram, dras tillbaka.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: OLLE SPORRONG

Socialdemokraternas partiledning har fört diskussioner om att utlysa ett extra val om Liberalerna lämnar januariavtalet. Det erfar Expressen.

En central källa i Stefan Löfvens närhet med insyn i diskussionerna säger att det är sannolikt att han gör verklighet av nyvalshotet om Sabuni bryter samarbetet med regeringen.

– I det läge vi nu befinner oss i måste det finnas ett stabilt regeringsunderlag, säger källan.

Stefan Löfven varnar samtidigt för extra val om L lämnar.

– Det ska absolut inte uteslutas att då har vi extraval, säger statsministern till Ekot.

Det var drygt tre veckor sedan som Liberalernas ledare Nyamko Sabuni gick ut i Expressen och ställde ett ultimatum till Stefan Löfven och regeringen. Hon krävde att förslaget på en ny humanitär skyddsgrund som Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat fram skulle dras tillbaka, annars lämnar Liberalerna samarbetet med regeringen.

Sedan dess har tonläget varit högt. Centerledaren Annie Lööf, som stöder regeringens migrationsförslag, har gjort klart att januariavtalet – och därmed hela grunden för Löfvens regering – skulle falla om Liberalerna gör verklighet av hotet.

– Lämnar Liberalerna januariavtalet. Då finns inte avtalet längre. Då blir det sannolikt regeringskris. Och då följer nog extra val tror jag, sa hon i SVT.

Sabuni kallade kommentaren ”fräck och respektlös” och hävdar att det är regeringen och Centerpartiet som bryter mot januariavtalet genom förslaget på en ny humanitär skyddsgrund – som enligt henne är alldeles för generöst och går emot det som Socialdemokraterna och Liberalerna enades om i Migrationskommittén.

– Hedra avtalet annars finns inte avtalet kvar, sa hon i SVT i veckan.

Diskussioner om extra val

Positionerna är med andra ord låsta, men att Sverige – som inte haft ett nyval sedan 1958 – skulle stå inför ett nu har av många ändå bedömts som osannolikt.

Stefan Löfven har dessutom tidigare visat att han trots stora bakslag, som när hans första budget röstades ned i riksdagen 2014, är beredd att svälja motgångar och regera vidare.

Men enligt vad Expressen erfar är nyvalshotet högst reellt. Diskussioner om möjligheten att utlysa ett extra val har börjat föras i Socialdemokraternas högsta ledning med anledning av Sabunis ultimatum.

En källa med insyn menar att läget är annorlunda den här gången och att ett extra val är en sannolik utgång om Liberalerna lämnar januariavtalet.

– Vi kan inte gå in i ett valår med den osäkerheten som skulle följa om Liberalerna lämnar. Vi måste veta att vi kan få igenom vår budget. I det läge vi nu befinner oss i måste det finnas ett stabilt regeringsunderlag, säger källan.

Just budgetomröstningen i höst – då valbudgeten inför 2022 ska behandlas av riksdagen – är en avgörande faktor, menar man inom S.

Utan Liberalernas stöd måste regeringen ha med sig Vänsterpartiet för att kunna få igenom sin budget, men det har Centerpartiet sagt nej till. Det gör att regeringens budget löper stor risk att röstas ned och att gå in i ett valår med en budget som röstats fram av M, KD och SD är politiskt omöjligt, enligt Expressens källa. 

– Det kan man inte göra. Inte sista budgeten. Inte ett valår.

”Skulle få betala högt pris”

Bedömningen man gör inom S är att Liberalernas ledning redan bestämt sig för att lämna samarbetet, och nu använder förslaget om humanitär skyddsgrund som ursäkt.

Men genom att spela ut nyvalskortet ökar S trycket på Liberalerna, som ligger en bra bit under riksdagsspärren i mätningarna.

– Jag tror att de skulle få betala ett högt pris för att driva fram ett extraval nu. Jag tror inte de skulle klara ett sådant val, säger Expressens källa.

Under fredagens pressträff sa Stefan Löfven själv, då han fick frågan om hur han ser på Liberalernas agerande, att det handlar om ansvar för landet i en svår tid. 

– Nu har det tillkommit en pandemi där människor dör och vi är fortfarande mitt uppe i den pandemin, för landets skull skulle jag se till att behålla en så stark politisk stabilitet som det någonsin går. Där finns möjligtvis min oro, inte för egen del, utan nu är det landet det här handlar om, sa han.

– Att försätta landet i svår politisk kris under en pandemi är inte bra, det är långt ifrån bra, fortsatte han utan att nämna risken för nyval.

Migrationsförslag omarbetas

Det som dock talar emot S hot om nyval är själva sakfrågan som ligger där i grunden. Enligt Stefan Stern, som har ett långt förflutet inom partiet och i dag är rådgivare åt Wallenbergsfären, skulle S aldrig driva fram ett nyval på migrationsfrågan.

”S kommer hota om extraval, men ett extraval på denna konflikt är i realiteten utesluten. Därför är L starkare i detta än vad som framkommit”, skrev han på Twitter i veckan.

Men från S-håll ger man en annan bild av vad ett eventuellt extraval skulle handla om. Det skulle helt domineras av regeringsfrågan och SD:s roll i svensk politik, menar man, eftersom det i grunden är vad Liberalernas vägval handlar om.

Enligt uppgifter till Expressen omarbetas och förtydligas nu också förslaget till ny humanitär skyddsgrund inom regeringskansliet för att räta ut frågetecken om vilka som kan komma att beröras – och för att göra det svårare för L att driva fram en regeringskris på frågan. 

Skillnader kommer kvarstå mellan det förslag som Migrationskommittén enades om och det S och MP sedan valde att gå fram med, men de kommer inte bli alls så stora som L beskrivit, uppger regeringskällor för Expressen.

– Vi kommer göra förslaget precis så smalt som vi tänkt, säger en regeringskälla med insyn i det arbetet.

Löfven: Utesluter inte extra val

Frågan är om regeringens justeringar räcker för att blidka Liberalerna. Än så länge har Nyamko Sabuni avfärdat tanken på en kompromiss, och krävt att regeringen helt backar och lägger fram det stramare förslag som röstades fram i Migrationskommittén. Det har å sin sida Stefan Löfven, som måste ha med sig Miljöpartiet, sagt nej till.

Ett avgörande kommer under våren. I mars väntas regeringen komma med en lagrådsremiss och i april ska en proposition läggas fram i riksdagen. Skulle ett extra val utlysas av regeringen ska det hållas inom tre månader.

Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven uttryckligen till Sveriges Radios Ekot att Liberalernas hot om att lämna överenskommelsen kan resultera i extra val.

– Det är svårt att bryta mot ett avtal på en punkt som inte finns i avtalet. Och som Liberalerna var väldiga tydliga med från start att migrationspunkten inte ingår i avtalet, säger Löfven och fortsätter:

– Det ska absolut inte uteslutas att då har vi extraval.


LÄS MER: Spricka om migrationen hotar fälla Löfven 

LÄS MER: Leissner om Sabunis ultimatum: ”Jag gråter”

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Slutstrid i det liberala inbördeskriget 

Liberalernas ledare framför hård kritik mot Lööf och Löfven.
Annie Lööfs skarpa varning till Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.