S-ledaren med lägst förtroende - någonsin

Publicerad
Uppdaterad
I dag håller Håkan Juholt pressträff klockan 15.00.
När han ställer sig framför kamerorna gör han det som S-ledaren med lägst förtroende någonsin.
Sex av tio svenskar anser att han borde avgå, enligt en undersökning av DN/Synovate. Och enligt Expressens uppgifter är det vad som kommer att ske vid pressträffen.
Samtidigt skickar Håkan Juholt en glad hälsning på Facebook - och välkomnar journalisterna till Oskarshamn.
I dag håller Håkan Juholt pressträff klockan 15.00.Foto: Karl Nilsson
Enligt flera uppgifter kommer S-ledaren Håkan Juholt meddela sin avgång på pressträffen klockan 15.00 i hemstaden Oskarshamn.
Under hans tid som partiledare har opinionssiffrorna för Socialdemokraterna rasat och förtroendet för Juholt som partiledare är rekordlågt, visar en ny omröstning som publiceras i Dagens Nyheter i dag.
Endast 14 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Håkan Juholt enligt opinionsundersökningen från DN/Synovate som publiceras i Dagens Nyheter.
- Det är ett rekordlågt förtroende för en socialdemokratisk partiledare. Så låga siffror har vi aldrig sett tidigare i våra mätningar, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Synovate till tidningen.

Majoritet för avgång

Samtidigt anser 61 procent av de tillfrågade att Håkan Juholt borde avgå som partiledare. Bland Socialdemokratiska väljare har 38 procent svarat att han borde avgå medan 40 procent tycker att han ska sitta kvar.
- Men detta ska tolkas med lite försiktighet eftersom det är färre intervjuade i enskilda partier jämfört med undersökningen som helhet, säger Johanna Laurin Gulled till DN.
Men Håkan Juholt håller gott mod.
Inför pressträffen välkomnar han glatt Expressens reporter Niklas Svensson till Oskarshamn. Vid 08.30 på lördagsmorgonen var S-ledaren inne på Facebook och kommenterade Niklas Svenssons status:
"På väg mot Håkan Juholts Oskarshamn för att leda Expressens live-tv-sändning i eftermiddag. Vi startar klockan 14.50 på Expressen.se."
Håkan Juholt svarade:
"Välkommen till vackra socialdemokratiska Oskarshamn. En stad med energi."
Även i går – när han anlände till Oskarshamn efter maratonmötet med VU – välkomnande han de journalister som mötte honom.
– Hej med er, vi ses, ha en trevlig kväll i Oskarshamn, det är en underbar stad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag