Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-ledamöternas uppror mot nya migrationslagen

S-ledamöter Riktar hård kritik mot regeringens förslag till ny migrationslag.
Riksdagsledamoten Thomas Hammarberg (S).
Foto: CHRISTIAN LUTZ / AP
Riksdagsledamoten Elin Lundgren (S).
Foto: RIKSDAGEN
Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).
Foto: Riksdagen

När Morgan Johansson presenterade den nya migrationslagen sa han att förslaget ”ligger i mitten”. 

Men flera S-toppar ställer sig nu kritiska och anser att partiet har gått för långt.

– Jag menar att det läge som vi har kommit till nu är väldigt olyckligt, och inte något som jag vill stå bakom, helt enkelt, därför att det leder åt fel håll, säger Thomas Hammarberg (S), till Ekot. 

Regeringen presenterade för några veckor sedan förslaget till den nya migrationslagen som ska införas i juli. Förslaget innebär bland annat att tidsbegränsade i stället för permanenta uppehållstillstånd ska bli huvudregel och att ett försörjningskrav vid anhöriginvandring införs.

Johansson: ”Ligger i mitten”

Då var migrationsminister Morgan Johansson (S) full av självförtroende att det skulle gå igenom. Han kallade det en genomarbetad lösning som ”ligger i mitten”.

Men det fick inget gehör från oppositionen. Moderaternas Ulf Kristersson tyckte inte att förslaget var tillräckligt hårt och sågade det frånvarande språkkravet och menade att förslaget ”i praktiken innebär amnesti”.

S-kritik mot förslaget

Inom S höjs nu också kritiken mot förslaget. Men där anser man att den nya lagen är att gå ett steg för långt i flyktingpolitiken och att den blivit för restriktiv. 

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar anser att förslaget strider mot Socialdemokraternas egna kongressbeslut från 2017, då partiet beslutade att migrationspolitiken i Sverige inte ska skilja sig väsentligt från andra EU-länders. 

– Och det förslag som ligger här nu, det skiljer sig väsentligen både när det gäller möjligheten till familjeåterförening och längden på uppehållstillstånden och det skiljer sig på ett negativt sätt, det vill säga, vi kommer att ha en sämre lagstiftning för de asylsökande, säger han till Ekot. 

Gruppledaren: ”Mer restriktiv migrationspolitik”

Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, håller dock inte med Manhammar:

– Däremot är det ju så att vi går mot en mer restriktiv migrationspolitik, och jag har respekt för att det finns de som inte gillar den riktningen som det har tagit, säger Karlsson till Ekot.

Thomas Hammarberg (S), tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter i Europarådet, menar att Sveriges rykte blir internationellt tilltufsat av förslaget.

– Det sätter också ett väldigt dåligt exempel internationellt, säger han till Ekot.

Han ställer säg också kritisk mot övergången till tillfälliga uppehållstillstånd, i stället för permanenta som huvudregel. 

– Att de ska gå i osäkerhet om de överhuvudtaget får stanna kvar i landet, försvårar naturligtvis integrationen.

Reserverar sig

S-ledamoten Elin Lundgren är också hon kritisk och har valt att reservera sig mot lagrådsremissen. 

”Att reservera mig i riksdagsgruppen är inget som jag gör lättvindigt, men för mig finns i den här frågan inget annat sätt”, skriver hon till Ekot. 
Liberalernas krav för den nya migrationspolitiken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.