Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-ledamöter vill stoppa Saudiavtalet

Stefan Löfven har sagt att han vill omförhandla avtalet med Saudiarabien. Foto: Hassan Ammar
Johan Büser, S
Sara Karlsson, S. Foto: Sven Lindwall

Trycket ökar på regeringen om det militära samarbetet med Saudiarabien.

Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter kräver nu att avtalet sägs upp:

"Vår uppfattning är att avtalet med Saudiarabien helt bör brytas", skriver de på DN Debatt.

Enligt Ekot kommer partiets verkställande utskott i nästa vecka att pressa Stefan Löfven att riva upp avtalet.

Statsminister Stefan Löfven har meddelat att regeringen vill omförhandla det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, men har inte gett besked om Sverige ska avsluta samarbetet.

Sista datum för att säga upp avtalet med landet är den 15 maj – annars förlängs det med fem år. Nu kräver S-politikerna Johan Büser, Sara Karlsson och Lawen Redar att avtalet sägs upp:

"Vår uppfattning är att avtalet med Saudiarabien helt bör brytas. Den svenska vapenexporten brukar officiellt motiveras med säkerhetspolitiska argument. Vi delar uppfattningen att det kan vara motiverat, men är det knappast i detta fall", skriver de på DN Debatt.

"Inte förenligt med mänskliga rättigheter"

S-ledamöterna anser heller inte att argumentet om exportinkomster är giltigt, eftersom Saudiarabien är en diktatur som kränker de mänskliga rättigheterna:

"Det är inte hållbart. I valet mellan pengar och mänskliga rättigheter borde svaret vara enkelt", skriver de på DN Debatt.

På fredagen rapporterar Sveriges Radios Ekot att Saudiavtalet kommer att tas upp av Socialdemokraternas högsta ledning - verkställande utskottet (VU).

Enligt vad Ekots källor uppger kommer det att vara en av frågorna som diskuteras på torsdag och fredag i nästa vecka.

Och Stefan Löfven kommer att utsättas av press att avsluta avtalet från flera personer inom de egna leden, skriver Ekot.

"Skarp kritik"

Ingen VU-ledamot väljer att kommentera Ekots uppgifter, men det ska finnas flera inom Socialdemokraternas innersta kretsar som är "djupt kritiska".

Det efter att SSU, Studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet, som alla tre är med på VU-sammanträdena, öppet krävt att avtalet avslutas.

Den rödgröna regeringen har till maj på sig att besluta sig i frågan, där S fortfarande inte sagt vad de vill göra.

Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland säger till Ekot att hon tror att en omförhandling av avtalet skulle väcka "skarp kritik".

– Ett land där yttrandefriheten kränks, en bloggare blir piskad varje fredag, kungafamiljen har absolut makt och kvinnors rättigheter åsidosätts. Det här är inte något annat än en diktatur och Sverige ska inte exportera krigsmateriel till diktaturer, säger hon till Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!