Stefan Löfven har sagt att han vill omförhandla avtalet med Saudiarabien. Foto: Hassan AmmarStefan Löfven har sagt att han vill omförhandla avtalet med Saudiarabien. Foto: Hassan Ammar
Stefan Löfven har sagt att han vill omförhandla avtalet med Saudiarabien. Foto: Hassan Ammar
Johan Büser, SJohan Büser, S
Johan Büser, S
Sara Karlsson, S. Foto: Sven LindwallSara Karlsson, S. Foto: Sven Lindwall
Sara Karlsson, S. Foto: Sven Lindwall

S-ledamöter vill stoppa Saudiavtalet

Publicerad

Trycket ökar på regeringen om det militära samarbetet med Saudiarabien.

Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter kräver nu att avtalet sägs upp:

"Vår uppfattning är att avtalet med Saudiarabien helt bör brytas", skriver de på DN Debatt.

Enligt Ekot kommer partiets verkställande utskott i nästa vecka att pressa Stefan Löfven att riva upp avtalet.

Statsminister Stefan Löfven har meddelat att regeringen vill omförhandla det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, men har inte gett besked om Sverige ska avsluta samarbetet.

Sista datum för att säga upp avtalet med landet är den 15 maj – annars förlängs det med fem år. Nu kräver S-politikerna Johan Büser, Sara Karlsson och Lawen Redar att avtalet sägs upp:

"Vår uppfattning är att avtalet med Saudiarabien helt bör brytas. Den svenska vapenexporten brukar officiellt motiveras med säkerhetspolitiska argument. Vi delar uppfattningen att det kan vara motiverat, men är det knappast i detta fall", skriver de på DN Debatt.

"Inte förenligt med mänskliga rättigheter"

S-ledamöterna anser heller inte att argumentet om exportinkomster är giltigt, eftersom Saudiarabien är en diktatur som kränker de mänskliga rättigheterna:

"Det är inte hållbart. I valet mellan pengar och mänskliga rättigheter borde svaret vara enkelt", skriver de på DN Debatt.

På fredagen rapporterar Sveriges Radios Ekot att Saudiavtalet kommer att tas upp av Socialdemokraternas högsta ledning - verkställande utskottet (VU).

Enligt vad Ekots källor uppger kommer det att vara en av frågorna som diskuteras på torsdag och fredag i nästa vecka.

Och Stefan Löfven kommer att utsättas av press att avsluta avtalet från flera personer inom de egna leden, skriver Ekot.

"Skarp kritik"

Ingen VU-ledamot väljer att kommentera Ekots uppgifter, men det ska finnas flera inom Socialdemokraternas innersta kretsar som är "djupt kritiska".

Det efter att SSU, Studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet, som alla tre är med på VU-sammanträdena, öppet krävt att avtalet avslutas.

Den rödgröna regeringen har till maj på sig att besluta sig i frågan, där S fortfarande inte sagt vad de vill göra.

Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland säger till Ekot att hon tror att en omförhandling av avtalet skulle väcka "skarp kritik".

– Ett land där yttrandefriheten kränks, en bloggare blir piskad varje fredag, kungafamiljen har absolut makt och kvinnors rättigheter åsidosätts. Det här är inte något annat än en diktatur och Sverige ska inte exportera krigsmateriel till diktaturer, säger hon till Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag