Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-ledamot i kulturutskottet: ”KD ställde sig bakom SD”

S-ledamot i kulturutskottet: ”KD ställde sig bakom SD”.
Aron Emilsson (SD).Foto: SVEN LINDWALL
Roland Utbult (KD).Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN
Lawen Redar (S), ledamot i kulturutskottet.

När SD begärde att kulturutskottet skulle kalla till sig public service-chefer för att svara på deras kritik om att bolagen är partiska väckte det stark kritik från både statsminister Stefan Löfven och SVT.

Från både Moderaterna och Kristdemokraterna har det däremot varit tyst.

Enligt Lawen Redar (S), ledamot i kulturutskottet, valde KD att ställa sig bakom SD:s begäran. 

– KD ställde sig bakom SD:s begäran och M tyckte att det kanske inte med denna motivering var lämplig, men att de annars var för att bolagen skulle komma, säger hon.

Men Roland Utbult (KD) tillbakavisar uppgifterna i ett mejl till Expressen.

I torsdags lämnade Sverigedemokraterna in en begäran om att kalla in chefer på SVT och SR till kulturutskottet för att diskutera frågan om opartiskhet. 

– Det är frågor vi har lyft som har sin upprinnelse inte minst i förra torsdagens inslag i Morgonstudion där man diskuterade ungdomsrånen, med ett mycket ensidigt perspektiv, säger Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till SVT Nyheter.

SD hade också kritiska synpunkter på Sveriges Radios program ”P3 med Rebecca och Fiona”. 

Men förslaget fick ingen majoritet i kulturutskottet och skrotades därmed. Däremot fortsatte det att strömma in starka reaktioner på SD:s begäran. Bland annat sa kulturutskottets ordförande, Christer Nylander (L), att SD:s begäran inte är acceptabel och SVT:s vd Hanna Stjärne sa till DN att ”en gräns som har passerats”. 

Löfven: ”Något vi förknippar med auktoritära regimer”

På lördagen skrev även statsminister Stefan Löfven ett inlägg på Facebook: 

Det går inte att understryka nog hur viktigt det är att public service inte tystas eller upplever sig hotade av politiska makthavare. I länder där dessa principer bryts ned är demokratin illa ute. Politiska makthavare som tar kritiska medier i örat är något vi förknippar med auktoritära regimer. För att granska innehållet i public service finns en granskningsnämnd för radio och tv – det ska inte göras av politiker”. 

Tystare har det varit från Moderaterna och Kristdemokraterna. Och i samband med en presskonferens på måndagen ville KD-ledaren Ebba Busch Thor inte svara på vad hon ansåg om SD:s begäran:

– Nej, jag har ingen större kommentar till det. 

Lawen Redar: M och KD markerade inte mot SD

Men enligt riksdagsledamoten Lawen Redar (S), som sitter i kulturutskottet och därmed var med på mötet i torsdags, ställde sig Kristdemokraterna bakom SD:s begäran. Vidare tyckte Moderaterna att det inte var lämpligt med den motivering som SD hade, men var annars positiva till att bjuda in public service-bolagen till utskottet, enligt Lawen Redar.

– SD:s förfrågan avslogs och justerades omedelbart. Detta gör att det enbart finns protokollfört som beslut med en reservation från SD. KD och M har inte reserverat sig, men de har inte heller på sammanträdet markerat mot SD. Det är ytterst problematiskt om du frågar mig, säger hon. 

Aron Emilsson (SD) säger att han ”kan konstatera att det fanns en samsyn hos flera partier om behovet av ett sådant här samtal med public servicebolagen”, men att det däremot fördes en diskussion om tidpunkt och formerna för det. 

– Det är min bild att en samlad opposition bortsett Vänsterpartiet vill kunna ställa den här typen av frågor till bolagen och att frågan kan komma att tas upp igen.

KD: Helt felaktig bild

Men Roland Utbult, KD:s ledamot i kulturutskottet, säger tvärtemot de uppgifter Expressen fått att han inte ställde sig bakom SD:s begäran och att det är en helt felaktig bild av resonemanget i utskottet som målas upp. 

Nej, vi ställde oss inte bakom SD:s begäran”, skriver han i ett mejl. 

Lotta Finstorp (M), andra vice ordförande i kulturutskottet, svarar så här på uppgifterna om att de skulle ha varit positiva till SD:s begäran men inte ansett motiveringen som lämplig. 

Vi träffar regelbundet företrädare för Public Service. Det sändningstillstånd som nu gäller infördes 1 januari i år. Sändningstillståndet är ett politiskt beslut medan däremot granskning och kritik mot enskilda program på tablånivå, är Granskningsnämndens uppgift att hantera”, skriver hon i ett mejl till Expressen. 

Amanda Lind (MP): ”Anmärkningsvärt”

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger till Expressen att hon är ”djupt oroad” – både över SD:s begäran – och tystnaden som följt från framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– Det är djupt anmärkningsvärt att man inte från M och KD sida varit tydligare i sin kritik. Nu ser vi hur så många markerat mot SD:s tilltag och om hur fullständigt olämpligt det är. Trots detta har M och KD varit tysta i flera dagar.

Hon säger att det så klart kan finnas tillfällen då kulturutskottet behöver – och ska – prata med public service-bolagen, men att detta är en helt annan sak. 

– Samtal kan vara aktuellt när man ska sätta sändningstillstånden och sådant, men det har vi ju precis gjort. Att man så här snart vill ”kalla upp” chefer för att man har synpunkter på specifika program är ett allvarligt övertramp, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.