Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-kvinnornas kritik mot valet av Eneroth

Åklagaren har fattat beslut om att inleda en förundersökning om sexuellt ofredande mot Tomas Eneroth.
Foto: OLLE SPORRONG

Socialdemokratiska kvinnor i Småland kritiserar valet av Tomas Eneroth (S) som infrastrukturminister, rapporterar Smålandsposten och SVT Småland.

I ett öppet brev skriver flera kvinnor att det finns ett ”utbrett missnöje” mot valet när Eneroth samtidigt utreds för sexuellt ofredande.

– Det betyder att man inte tar detta på allvar, säger en person som står bakom brevet till SVT.

Tomas Eneroth får förnyat förtroende som landets infrastrukturminister i Magdalena Anderssons nya regering. Men samtidigt har en förundersökning inletts mot honom gällande sexuellt ofredande.

Misstanken är att ministern tagit en kvinnlig kollega på rumpan.

I ett öppet brev skriver nu flera socialdemokratiska kvinnor att de är kritiska till att Tomas Eneroth blivit omvald. Samtliga avsändare är anonyma. Enligt SVT ska bland annat elva kvinnor från partiet i Kronoberg stå bakom innehållet.

Män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering”, går att läsa i brevet.

”Det finns utbrett missnöje”

Brevet gick ut till flera medier under tisdagen. SVT Småland har också pratat med en av kvinnorna som står bakom det.

– Det finns utbrett missnöje. Dels att det varit tyst internt och att man utnämner honom till minister innan man vet vad utredningen säger. Det betyder att man inte tar detta på allvar. Jag tänker på hon som blivit utsatt, och hur hon måste må av det här, säger personen till SVT.

Enligt en person som public service-kanalen varit i kontakt med är kvinnorna anonyma eftersom många är oroliga för repressalier.

– Det här är jättekänsligt, det säger sig självt. Kan han få en ministerpost efter de här anklagelserna, då kan du förstå hur toppstyrt partiet är. Kommer det fram vem som skrivit brevet blir det repressalier, säger personen.

Magdalena Andersson: ”Var oavsiktligt”

Statsminister Magdalena Andersson kommenterade beslutet att förnya Tomas Eneroths uppdrag under en presskonferens på tisdagen.

 – Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds, sa hon och fortsatte:

– Han är tydlig med att det var oavsiktligt. Och jag ser ingen anledning till att inte tro på det.

Även Tomas Eneroth själv svarade om anklagelsen.

– Det har inte varit min avsikt att utsätta någon eller denna kvinna för obehag, sa han till Sveriges Radio.

Magdalena Anderssons första ord efter att ha röstats till statsminister

"Jag avser att bilda en socialdemokratisk regering" säger S-ledaren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.