Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-kvinnor dömer ut Ahlin - på grund av sexanklagelser

Urban Ahlin.Foto: Olle Sporrong
Håkan Juholt går emot S-kvinnornas invändning och utnämner Urban Ahlin till ny gruppsekreterare i partiet.
S-kvinnorna ogillar valet - på grund av tidigare anklagelser om sexuella trakasserier.
- Det är ett väldigt allvarligt problem, sa Lena Sommestad (S), ordförande för S-kvinnor, till Expressen.se tidigare i dag.
Dagens Nyheter skriver under tisdagen att S-kvinnor öppet säger nej till Urban Ahlin som ny gruppsekreterare och biträdande partisekreterare.
Bakgrunden är att Ahlin år 2008 anklagades för sexuella trakasserier av en kvinna som jobbat nära honom på riksdagskansliet, något som Expressen.se tidigare rapporterat om.
Källor sa då till Expressen att Urban Ahlin bland annat ha försökt ta sig in i medarbetarens hotellrum under en resa till Washington hösten 2008. Han anklagades också för att ha skickat sex-sms till medarbetaren under politiska möten.

”Allvarligt problem”

Expressen.se var vid 12-tiden i kontakt med S-kvinnors ordförande Lena Sommestad, och hon sa att anklagelserna är ”ett väldigt allvarligt problem.”
– Från S-kvinnor skulle vi önska att vi inte hade den här typen av frågetecken. Men jag är väldigt tydlig och säger att jag inte kan bedöma allvaret i detta.
Kvinnan som anklagade Ahlin omplacerades och Ahlin kallades till ett enskilt samtal med den dåvarande gruppledaren Sven-Erik Österberg.
Ahlin dömdes inte för trakasserierna - är han ändå olämplig?
– Det är givetvis så att Urban Ahlin ska ha chanser, men det är viktigt att man uppmärksammar detta. Det är ett bekymmer att vi har den här typen av diskussion kring en ny biträdande partisekreterare, säger Sommestad.

“Skulle vara önskvärt“

Enligt SVT skulle Ahlin bli just biträdande partisekreterare om han utnämns till gruppsekreterare, och han skulle i och med det få sitta med när partiets högsta beslutande organ mellan kongresserna, det verkställande utskottet, sammanträder.
– Det är klart att biträdande partisekreterare är en förtroendeposition. Och det skulle vara önskvärt, att om man har en sådan här position, att det inte finns den här typen av frågetecken.
Dagens Nyheter skriver att S-kvinnor inte vill att Ahlin ska bli ny gruppsekreterare. Stämmer inte det?
– Jag tycker att det är beklagligt att det finns de här frågetecknen och då kan man naturligtvis dra en sådan slutsats, säger Lena Sommestad.
På eftermiddagen utnämnde Juholt formellt Ahlin till ny gruppsekreterare.
Efteråt sa Urban Ahlin att han kände att han hade riksdagsgruppens förtroende – men ville inte uttala sig om S-kvinnornas kritik.
– Jag vill inte kommentera det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.