Urban Ahlin. Foto: Olle Sporrong
Urban Ahlin. Foto: Olle Sporrong

S-kvinnor dömer ut Ahlin - på grund av sexanklagelser

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt går emot S-kvinnornas invändning och utnämner Urban Ahlin till ny gruppsekreterare i partiet.
S-kvinnorna ogillar valet - på grund av tidigare anklagelser om sexuella trakasserier.
- Det är ett väldigt allvarligt problem, sa Lena Sommestad (S), ordförande för S-kvinnor, till Expressen.se tidigare i dag.
Dagens Nyheter skriver under tisdagen att S-kvinnor öppet säger nej till Urban Ahlin som ny gruppsekreterare och biträdande partisekreterare.
Bakgrunden är att Ahlin år 2008 anklagades för sexuella trakasserier av en kvinna som jobbat nära honom på riksdagskansliet, något som Expressen.se tidigare rapporterat om.
Källor sa då till Expressen att Urban Ahlin bland annat ha försökt ta sig in i medarbetarens hotellrum under en resa till Washington hösten 2008. Han anklagades också för att ha skickat sex-sms till medarbetaren under politiska möten.

”Allvarligt problem”

Expressen.se var vid 12-tiden i kontakt med S-kvinnors ordförande Lena Sommestad, och hon sa att anklagelserna är ”ett väldigt allvarligt problem.”
– Från S-kvinnor skulle vi önska att vi inte hade den här typen av frågetecken. Men jag är väldigt tydlig och säger att jag inte kan bedöma allvaret i detta.
Kvinnan som anklagade Ahlin omplacerades och Ahlin kallades till ett enskilt samtal med den dåvarande gruppledaren Sven-Erik Österberg.
Ahlin dömdes inte för trakasserierna - är han ändå olämplig?
– Det är givetvis så att Urban Ahlin ska ha chanser, men det är viktigt att man uppmärksammar detta. Det är ett bekymmer att vi har den här typen av diskussion kring en ny biträdande partisekreterare, säger Sommestad.

“Skulle vara önskvärt“

Enligt SVT skulle Ahlin bli just biträdande partisekreterare om han utnämns till gruppsekreterare, och han skulle i och med det få sitta med när partiets högsta beslutande organ mellan kongresserna, det verkställande utskottet, sammanträder.
– Det är klart att biträdande partisekreterare är en förtroendeposition. Och det skulle vara önskvärt, att om man har en sådan här position, att det inte finns den här typen av frågetecken.
Dagens Nyheter skriver att S-kvinnor inte vill att Ahlin ska bli ny gruppsekreterare. Stämmer inte det?
– Jag tycker att det är beklagligt att det finns de här frågetecknen och då kan man naturligtvis dra en sådan slutsats, säger Lena Sommestad.
På eftermiddagen utnämnde Juholt formellt Ahlin till ny gruppsekreterare.
Efteråt sa Urban Ahlin att han kände att han hade riksdagsgruppens förtroende – men ville inte uttala sig om S-kvinnornas kritik.
– Jag vill inte kommentera det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag