S-kvinnan petades - skyller på Jämtin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
S-riksdagskvinnan Carina Hägg petades till icke valbar plats på partiets lista i Jönköpings län och kan förlora sitt mandat - något hon skyller på Carin Jämtin.
Foto: Lars Andersson

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg har petats ned till icke valbar plats och riskerar att förlora sin riksdagsplats.

Nu ger hon partisekreterare Carin Jämtin skulden - som enligt Hägg var ansvarig för en negativ kampanj mot henne.

– Hon är ytterst ansvarig för den kampanj som startade mot mig, säger Carina Hägg till Expressen.

S-ledamoten Carina Hägg petades i november ned till icke valbar plats på partiets riksdagslista i Jönköpings län och riskerar därmed att förlora sin riksdagsplats.

Carina Hägg har tidigare sagt i intervjuer att det är en bestraffning för att hon öppet kritiserade att Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen.

Då menade hon att Islamiska förbundet och Socialdemokraternas valberedning i Jönköpings län tillsammans petat ned henne på listan.

Nu går hon till angrepp mot sin egen partisekreterare Carin Jämtin, som hon menar är ytterst ansvarig för petningen. Efter att Carina Hägg kritiserade valet av Mustafa fick hon mycket mothugg på nätet av partikamrater.


Carin Jämtin.
Foto: Foto: Nils Petter Nilsson

"Rätt många angrepp"

Enligt Hägg var det en kampanj som Carin Jämtin stod bakom.

– Hon är ytterst ansvarig för den kampanj som startade mot mig. Det var rätt många angrepp på mig under en period efter att jag frontade detta. Jag har sökt dialog med Carin Jämtin, men det har inte gått att föra en dialog om de här frågorna.

Så det är hennes fel att du blivit nedpetad?

– Ja, det är ett ansvar som ligger direkt på vår partisekreterare Carin Jämtin, säger Hägg.

Hon berättar att hon har framfört sin oro internt över hur Socialdemokraterna har samarbetat med islamister, men inte fått någon respons från partiet.

– Lika orolig som jag är för att SD ska sätta agendan för LO, lika orolig är jag för att välorganiserade religiösa extremister ska sätta agendan för S, säger Hägg.

"Tydligt övertramp"

När Expressen ringer Carin Jämtin slår hon ifrån sig anklagelserna från Carina Hägg.

– När partidistrikten bestämmer sina listor är det många som får sämre placeringar än de förväntat sig. Jag förstår att man kan bli besviken, men det här är ett tydligt övertramp.

Kritiserade Mustafa i S-ledningen

På S-kongressen i april förra året valdes Omar Mustafa in i partistyrelsen. Han var då ordförande i Islamiska förbundet. Efter kongressen inleddes en intensiv granskning av Omar Mustafa och Islamiska förbundet. Det kom bland annat fram att Mustafa bjudit in kända antisemiter och homofober till olika konferenser.

Omar Mustafa kritiserades öppet av andra socialdemokrater, bland annat Carina Hägg som krävde att han skulle avgå. Till slut uppmanade partiet Omar Mustafa att lämna partistyrelsen och han avgick från alla sina uppdrag i Socialdemokraterna.

Mustafa hade även stöd från folk i partiet, som anordnade en demonstration för att stötta honom och kritiserade mediernas bevakning. Dessa socialdemokrater kritiserade också Carina Hägg för hennes uttalanden. När Carina Hägg sedan petades ned på riksdagslistan skyllde hon det på ett samarbete mellan Islamiska förbundet och Socialdemokraternas valberedning i Jönköpings län.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.