S-riksdagskvinnan Carina Hägg petades till icke valbar plats på partiets lista i Jönköpings län och kan förlora sitt mandat - något hon skyller på Carin Jämtin. Foto: Lars Andersson
S-riksdagskvinnan Carina Hägg petades till icke valbar plats på partiets lista i Jönköpings län och kan förlora sitt mandat - något hon skyller på Carin Jämtin.  Foto: Lars Andersson

S-kvinnan petades - skyller på Jämtin

Publicerad

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg har petats ned till icke valbar plats och riskerar att förlora sin riksdagsplats.

Nu ger hon partisekreterare Carin Jämtin skulden - som enligt Hägg var ansvarig för en negativ kampanj mot henne.

– Hon är ytterst ansvarig för den kampanj som startade mot mig, säger Carina Hägg till Expressen.

S-ledamoten Carina Hägg petades i november ned till icke valbar plats på partiets riksdagslista i Jönköpings län och riskerar därmed att förlora sin riksdagsplats.

Carina Hägg har tidigare sagt i intervjuer att det är en bestraffning för att hon öppet kritiserade att Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen.

Då menade hon att Islamiska förbundet och Socialdemokraternas valberedning i Jönköpings län tillsammans petat ned henne på listan.

Nu går hon till angrepp mot sin egen partisekreterare Carin Jämtin, som hon menar är ytterst ansvarig för petningen. Efter att Carina Hägg kritiserade valet av Mustafa fick hon mycket mothugg på nätet av partikamrater.

Carin Jämtin.Foto: Nils Petter Nilsson
"Rätt många angrepp"

Enligt Hägg var det en kampanj som Carin Jämtin stod bakom.

– Hon är ytterst ansvarig för den kampanj som startade mot mig. Det var rätt många angrepp på mig under en period efter att jag frontade detta. Jag har sökt dialog med Carin Jämtin, men det har inte gått att föra en dialog om de här frågorna.

Så det är hennes fel att du blivit nedpetad?

– Ja, det är ett ansvar som ligger direkt på vår partisekreterare Carin Jämtin, säger Hägg.

Hon berättar att hon har framfört sin oro internt över hur Socialdemokraterna har samarbetat med islamister, men inte fått någon respons från partiet.

– Lika orolig som jag är för att SD ska sätta agendan för LO, lika orolig är jag för att välorganiserade religiösa extremister ska sätta agendan för S, säger Hägg.

"Tydligt övertramp"

När Expressen ringer Carin Jämtin slår hon ifrån sig anklagelserna från Carina Hägg.

– När partidistrikten bestämmer sina listor är det många som får sämre placeringar än de förväntat sig. Jag förstår att man kan bli besviken, men det här är ett tydligt övertramp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag