Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-kritiken mot Busch Thor: ”Ett respektlöst beteende”

Hör KD-ledaren från KD:s riksting i Umeå.
Aida Hadzialic är kritisk mot Ebba Busch Thors tal under rikstinget. Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor talar under KD:s riksting i Umeå. Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor anklagade Stefan Löfven för att svika kvinnorna som arbetar i den offentliga sektorn.

Hyckleri från KD menar oppositionsborgarrådet Aida Hadzialic (S) – och refererar till tumultet kring Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. 

– Det är ett anmärkningsvärt och respektlöst beteende mot de 600 läkarna och sköterskorna som sparkas från Karolinska, säger Hadzialic.

Kristdemokraternas riksting pågår just nu i Umeå. Partiledaren Ebba Busch Thors öppningstal innehöll flera pikar mot regeringen – och en av dessa väckte indignation hos Aida Hadzialic (S), finansregionråd för Socialdemokraterna. 

Busch Thor menade att en av Socialdemokraternas traditionellt sett starkaste väljargrupper, kvinnor som arbetar inom offentlig sektor, borde betrakta sig som svikna av den S-ledda regeringen. 

– Vad har en undersköterska fått av Stefan Löfven egentligen? Hon har inte fått en enda krona i skattesänkning, sa Busch Thor.

”Respektlöst av Busch Thor”

Hadzialic menar att utspelet luktar dubbelmoral, med tanke på att Karolinska Universitetssjukhuset i högerstyrda Stockholm precis varslat 600 anställda – varav 350 av dessa är undersköterskor. 

– Det är ett anmärkningsvärt och respektlöst beteende mot de 600 läkarna och undersköterskorna som sparkas från Karolinska. Ena dagen sparkar man dessa, nästa dagen skyller man allt på Stefan Löfven, säger Hadzialic. 

– Karolinska har blivit en nationell symbol för den dåliga borgerliga välfärdspolitiken. Karolinska är världens trettonde dyraste byggnad. Så mycket pengar har man slösat bort, samtidigt som man anser att man inte har råd med 600 läkare och sköterskor. Enda anledningen till att man hitintills kunnat balansera ekonomin i Region Stockholm är att staten skjutit till pengar. Och så skyller hon från sig på Stefan Löfven.

Vill samarbeta

Nu vill Hadzialic sträcka ut en hand till Busch Thor och resten av KD. Ett erbjudande om en överenskommelse mellan partierna i Stockholmsregionen. 

– Är KD i Stockholm redo att lämna samarbetet med Moderaterna för att kunna stärka upp välfärden och trygga sjukvården, ha kvar de 600 läkarna? Hon är svaret skyldig där, säger Hadzialic. 

– Moderaterna har styrt Stockholm i tretton år. De bär ansvar för uppsägningarna. Man gör något som hotar patientsäkerheten. Det är Ebba Busch Thors parti delansvariga i. Då undrar jag, ska de vara kvar i detta ledarskap eller är hur redo att säga till sina partimedlemmar i Stockholm att lämna samarbetet? Det kan hon. Dörren står öppen. Jag är öppen till att sätta mig ner med dem för att få ordning på detta.

KD:s svar

Ella Bohlin (KD), regionråd i Stockholm, har svarat på Hadzialics uppmaningar via en mejlkommentar till Expressen. 

”Det finns stora utmaningar i Region Stockholm. Karolinska sjukhuset behöver anpassa kostymen efter uppdraget, vilket kommer bli tufft. Sjukhuset har i dag ett mindre uppdrag och mycket vård har överförts till andra vårdaktörer. En god vård förutsätter en ekonomi i balans. Socialdemokraternas vårdpolitik leder alltid till köer och ofrihet”, skriver hon. 

”Att ge Socialdemokraterna makten vore inte bara politiskt absurt, det vore att lägga ytterligare sten på börda. På grund av regeringens välfärdssvek har 120 000 människor – lika många som i hela Örebro - fått vänta olagligt länge på vård.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.