Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S kräver korten på bordet om Nuon

Foto: Cornelia Nordström

Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen lägger korten på bordet och reder ut frågorna kring Nuon-affären.

Under en presskonferens i dag sa Magdalena Andersson att hon tycker att regeringen tacklat frågor om köpet dåligt.

Moderaternas Anna Kinberg Batra hugger tillbaka:

– Magdalena Andersson borde med sin bakgrund som statssekreterare ha goda kunskaper om hur den här typen av beslut fattas, säger hon till Expressen.

Det var 2009 som statliga Vattenfall köpte det holländska energibolaget Nuon för drygt 97 miljarder kronor. Men efter att Svenska Dagbladet rapporterat att köpet inneburit förluster för Vattenfall på 15 miljarder kronor kräver nu oppositionen svar av regeringen om vem som egentligen visste vad.

"Regeringen duckar"

– Regeringen tycks inte ha ansträngt sig att förklara bakgrunden för skattebetalarna, sa Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna på en presskonferens i dag.

Hon pekar på ett antal punkter där hon menar att regeringen duckat för frågor kring affären.

– Fredrik Reinfeldt sa för mindre än en vecka sedan att frågan helt är hänvisad till ansvarigt statsråd, det vill säga Maud Olofsson, som lämnat regeringen. Det hade dessutom varit helt häpnadsväckande om ett statsråd ensam fattade beslut i en sådan här fråga, fortsatte hon.

"Häpnadsväckande"

Vidare gav hon en gliring till finansminister Anders Borg, som i uttalanden kring affären hänvisat till Vattenfalls styrelse:

– Jag vet inte om han verkligen menar att det är fritt fram för styrelsen att göra vilka tokiga affärer som helst. Om han menar det han säger är det mycket häpnadsväckande, men jag tror inte att han menar det, säger Magdalena Andersson.

Hon kräver nu att de underlag som låg till grund för beslutet ska läggas fram.

Moderatarena rasar

När Moderaternas Anna Kinberg Batra hörde presskonferensen blev hon upprörd. Hon reagerade främst på att Magdalena Andersson frågade om det var regeringen som fattade beslut om köpet.

– Regeringen har inte fattat något formellt beslut. Det gjorde Vattenfalls styrelse, där bland annat tidigare näringsminister Anders Sundström (S) satt vid tillfället. Jag kan också konstatera att företrädare för Socialdemokraterna vid tillfälle för köpet inte invände mot det, säger hon i en kommentar.

Hon uppfattar dagens utspel som ett försök att plocka billiga poäng i en seriös fråga.

– Magdalena Andersson borde med sin bakgrund som statssekreterare ha goda kunskaper om hur den här typen av beslut fattas, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.