S kräver att Reinfeldt tar upp Guantanamo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Nordin

Socialdemokraterna vill att Fredrik Reinfeldt ska ta upp fånglägret Guantanamo med president Barack Obama.

S hoppas också få möjlighet att själva träffa den höge gästen.

- Jag förväntar mig att statsministern upprepar kravet på att stänga fånglägret i Guantanamo, säger oppositionsledaren Stefan Löfven.

Oppositionen blev liksom många andra tagen på sängen av meddelandet om president Barack Obamas besök. Urban Ahlin (S) vice ordförande i utrikesutskottet, säger att han fick höra om USA-presidentens visit via media.

Men S fann sig snabbt och välkomnar besöket - och presenterar en kort kravlista med ämnen som de anser att regeringen bör ta upp med Obama. Förutom Guantanamo vill S också diskutera de kontroversiella förarlösa planen, drönarna, med gästen.

- Behovet av en internationell reglering av användandet av drönare är ett annat exempel på tuffa frågor som bör lyftas. Terrorism ska bekämpas med rättsstatens principer och medborgarnas integritet värnas, säger Stefan Löfven i en kommentar till Expressen.se.

- Jag ser president Obamas kommande besök som en glädjande bekräftelse på att USA värdesätter relationen mellan våra länder. Det är viktigt i en tid av gemensamma utmaningar med hög arbetslöshet och inför kommande handelsavtal att USA inte vänder sig bort från EU. Goda relationer kräver också tydlighet och principfasthet, säger han.

Urban Ahlin vill dessutom ta upp internationella miljöfrågor och Mellanöstern. Han anser att USA bör pressa Israel i den nyligen omstartade fredsprocessen.

- Om jag får tillfälle tänker jag själv ta upp Guantanamo och Mellanöstern med Obama. Ibland får utrikesutskottet träffa besökande statsmän. Det vore lämpligt om Obama kom till riksdagen, säger Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet.

Utrikesminister Carl Bildt (M) säger att han ännu inte vet dagordningen för besöket.

- Det kommer nog att bli rätt brett om politisk ekonomisk utveckling i Europa och världen. Han är ju på väg till G20-mötet i S:t Petersburg, så det kommer nog att prägla mötet, säger Carl Bildt till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.