S "köper" röster för 1920 kronor styck

Publicerad

Invandrare i Stockholms förorter erbjuds 1 920 kronor - skattefritt - för att gå en "demokratikurs" i ABF:s regi.
I kursen ingår ett studiebesök i riksdagen med socialdemokraten Maria Hassan som guide.
De borgerliga politikerna nobbas - men skattebetalarna står för notan, kan Expressen avslöja.

 

(Den här artikeln är från mars 2006)

Expressen har tagit del av ABF-erbjudandet - med rubriken "Demokrati, samhällskunskap och valet 2006" - som gick ut till Stockholms invandrarföreningar i början av året:

"Skattefritt"

"Du som är mellan 20-64 år och deltar i utbildningen har möjlighet att få ett skattefritt studiebidrag på 80 kronor per studietimme." Inte med ett ord nämns att det är statliga pengar, som fördelats av LO - eller att enbart socialdemokraterna kommer att få besök. Folkpartiets integrationssamordnare Gulan Avci fick erbjudandet: - Jag ringde och frågade var kursen gick ut på, och fick veta att man bara skulle besöka socialdemokraterna i riksdagen. Det är skandal att de försöker köpa invandrarröster, säger hon. Kursledaren Massoud Masam hävdar att syftet med kursen är att få fler invandrare att lära sig om demokratin.

"Så brukar det gå till"

Han medger dock att man bara engagerade socialdemokraterna i samband med riksdagsbesöket: - Det är så det brukar gå till. Är inte risken att deltagare hoppar på kursen för de skattefria pengarna - och sedan tackar genom att rösta på socialdemokraterna? - Nej, folk kommer till kurserna för att de vill lära sig om demokrati. Vart kommer de skattefria pengarna i från? - Det betalas ut från LO. Något mer vet jag inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag