Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S "köper" röster för 1920 kronor styck

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Invandrare i Stockholms förorter erbjuds 1 920 kronor - skattefritt - för att gå en "demokratikurs" i ABF:s regi.
I kursen ingår ett studiebesök i riksdagen med socialdemokraten Maria Hassan som guide.
De borgerliga politikerna nobbas - men skattebetalarna står för notan, kan Expressen avslöja.


(Den här artikeln är från mars 2006)

Expressen har tagit del av ABF-erbjudandet - med rubriken "Demokrati, samhällskunskap och valet 2006" - som gick ut till Stockholms invandrarföreningar i början av året:

"Skattefritt"

"Du som är mellan 20-64 år och deltar i utbildningen har möjlighet att få ett skattefritt studiebidrag på 80 kronor per studietimme." Inte med ett ord nämns att det är statliga pengar, som fördelats av LO - eller att enbart socialdemokraterna kommer att få besök. Folkpartiets integrationssamordnare Gulan Avci fick erbjudandet: - Jag ringde och frågade var kursen gick ut på, och fick veta att man bara skulle besöka socialdemokraterna i riksdagen. Det är skandal att de försöker köpa  invandrarröster, säger hon. Kursledaren Massoud Masam hävdar att syftet med kursen är att få fler invandrare att lära sig om demokratin.

"Så brukar det gå till"

Han medger dock att man bara engagerade socialdemokraterna i samband med riksdagsbesöket: - Det är så det brukar gå till. Är inte risken att deltagare hoppar på kursen för de skattefria pengarna - och sedan tackar genom att rösta på socialdemokraterna? - Nej, folk kommer till kurserna för att de vill lära sig om demokrati. Vart kommer de skattefria pengarna i från? - Det betalas ut från LO. Något mer vet jag inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.