Stefan Löfven på S-kongressen. Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven på S-kongressen. Foto: Jens L'Estrade

S-kongressen överens om vinster i välfärden

Publicerad

GÖTEBORG. Om S vinner valet kan kommuner stoppa nya friskolor.

Den eftergiften pressades S-ledaren Stefan Löfven till på partikongressen.

Den skärpta tonen mot friskolor är en huvudingrediens i den kompromiss som räddade Stefan Löfven från en splittrande debatt om vinster i välfärden på fredagskvällen. Inför debatten riskerade partiledningen att förlora mot vinstkritikerna i partiet.

Men en kompromiss syddes ihop och kongressen beslutade enhälligt att kommunerna ska få "ett avgörande inflytande" när nya friskolor vill starta. Den som vill starta en skola måste ha ett samrådsavtal med kommunen innan man lämnar in sin ansökan till Skolinspektionen. Enligt S-tjänstemän innebär det i praktiken att en kommun kan stoppa en ny friskola.

Inget kommunalt veto

Men partiledningen vill inte kalla det för ett kommunalt veto. Partiledaren Stefan Löfven svarar undvikande på frågan om en kommun kommer att kunna säga nej till en ny friskola.

– Huvudpoängen är att staten och kommuner har ett gemensamt ansvar, säger han.

LO tycker att man kan tala om att kommunerna får ett veto.

– Ja, de har ju en avgörande roll när det gäller etableringen. Jag ser det som att det är det slutgiltiga beskedet, det är kommunen som bär ansvaret för det, säger förste vice ordförande Tobias Baudin.

S skärper även tonen när det gäller att begränsa privata välfärdsbolags vinst. Liksom tidigare vill S ställa tuffare kvalitetskrav, till exempel på bemanning, men med tillägget att det ska leda till att vinsterna avsevärt begränsas. Kommuner och landsting får också rätt att enbart välja non-profitbolag i upphandlingar och valfrihetssystem.

Utredningar tillsätts

Vad formuleringarna om vinster i välfärd och friskolor verkligen kommer att innebära i konkret lagstiftning om S bildar regering efter valet går inte att säga i dag. Utredningar kommer att behöva tillsättas.

För Skåne, som varit en av de mest högljudda vinstkritikerna, är formuleringen om att vinstintresset inte ska vara styrande i välfärden avgörande.

– Just den här lilla meningen innebär att vi har fått till ett normskifte i svensk politik, säger Andreas Schönström från Malmö.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) ser nu stora problem att komma överens i den sittande Friskolekommittén.

– Det är omskakande, en omsvängning av mycket stor magnitud. Det är inte en kompromiss för S partistyrelse, det är en kapitulation. Det de kommit överens om nu är helt otänkbart för Alliansen, säger Björklund.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag