Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-källor: Bara C kan förhindra en regeringskris

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).Foto: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: STELLA P / STELLA PICTURES

Efter att Vänsterpartiet fått stöd av M, KD och SD och en majoritet i riksdagen nu hotar att fälla Eva Nordmark, finns inget annat val än att backa från reformen av Arbetsförmedlingen, som den utformats. Det menar tunga S-företrädare som Expressen talat med. 

Bollen ligger nu hos Centerpartiet, som i praktiken avgör januarisamarbetets öde. Håller de fast vid sitt förslag, som var helt centralt för att släppa fram Stefan Löfven i vintras, väntar regeringskris, bedömer de Expressen pratat med.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen är inte vilken reform som helst. Reformförslaget har under lång tid utarbetats av Centerpartiets chefsekonom, och numera arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl. Och han har beskrivit det som början på en ny liberal reformvåg.

Den genomgripande omgörningen som nu står för dörren, där privata aktörer ska ta över hela förmedlingsverksamheten, var också ett av Centerpartiets viktigaste krav för att släppa fram Stefan Löfven i vintras. Och det var för Centerpartiet också helt centralt att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet (LOV). 

Och det är just den konstruktionen som oppositionen nu riktar in sig på, och kräver att man backar från, tillsammans med kravet på att tidsplanen för reformen görs om, vilket i praktiken handlar om att skjuta reformen på framtiden. 

Gör man inte det kommer Eva Nordmark, som bara suttit tre månader på posten, att avsättas av riksdagen. 

Nu väntar samtal och sannolikt också förhandlingar mellan januaripartierna S, C, L och MP, en i sig mycket känslig politisk manöver eftersom hela regeringen vilar på januariavtalet, där reformen står detaljerat inskriven. 

”Då återstår att gå till talmannen”

Stefan Löfven var återhållsam i sina kommentarer på torsdagseftermiddagen, men sa att de fyra partierna nu ska diskuterar hur de ”går vidare utifrån den uppkomna situationen”.

Vad det innebär i praktiken är att Centern måste backa från den LOV-konstruktion man tänkt sig för reformen. Gör man inte det väntar en regeringskris, menar de inom partiet Expressen talat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en inflytelserik S-källa.

Enligt dem Expressen pratat med inom S är det otänkbart att man låter oppositionen avsätta Eva Normark för att sedan utse en ny arbetsmarknadsminister som fortsätter med samma reformförslag. 

I grunden har S aldrig trott på reformen, som mött mycket hård intern kritik, inte minst från många S-kommunalråd och LO. Och även Liberalernas ledare Nyamko Sabuni har sått starka tvivel om reformen, och på torsdagen var hon snabbt ute och sa att hon inte ser några problem med att tillmötesgå M:s och KD:s krav.

Trycket blir nu därför stort på Centerpartiet, som ställs inför valet att backa från prestigereformen, som den utformats, eller riskera att det nya samarbetet med S faller samman och landet ställs inför en regeringskris. 

Centerpartiets vikarierande partiledare vill se en reformering av Arbetsförmedlingen..

S: Nyval ”ett alternativ”

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson sa på torsdagen att regeringen kommer behöva ta ställning till om den ska avgå om Nordmark fälls. 

– Ja, men det är klart att det är ett alternativ i detta läge, sa hon till Expressen.

Att det hela skulle gå hela vägen till nyval är det dock få som tror i dagsläget eftersom tanken på ett nytt val knappast tilltalar särskilt många partier. 

Och Centern, som nu leds av partiets gruppledare Anders W Jonsson, sade sig också vara öppna för att diskutera sig fram till en lösning.

– Det viktiga för oss är att man löser sakfrågan, säger han.

Men när det gäller lagen om valfrihet är han samtidigt svävande.

– Den frågan får vi väl sätta oss ner och titta på. Orsaken till att LOV är viktigt för oss är att det är de arbetslösa som ska bestämma vem som ska hjälpa dem, säger han till TT.

Ebba Busch Thor välkomnar nyval

KD-ledaren efter misstroendeförklaringen: ”Det bästa för Sverige vore en ny regering”

Ulf Kristersson (M): ”Man kan inte avtala bort grundlagen”

M, KD och SD ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.