S: "Jag skulle vara väldigt bekymrad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Hallengren, sjukvårdpolitisk talesperson för S.
Foto: Samuel Unéus

Vårdkrisen i Stockholm fortsätter - nu riktas ny kritik mot landstingsborgarrådet Filippa Reinfeldt (M).

Enligt Dagens industri hotas delar av finansieringen av Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna - som trots bristen på vårdplatser i Stockholm kommer ha färre platser än det gamla sjukhuset.

– Om jag var landstingsråd i Stockholm så skulle jag vara väldigt bekymrad, säger Lena Hallengren, sjukvårdpolitisk talesperson för S.

På måndagen berättade Dagens Industri att delar av finansieringen till det nya universitetssjukhuset som byggs i Solna är hotad.


Foto: Foto: Roger Vikström

Enligt uppgifter till tidningen hade landstinget planerat att sälja värdefull mark på det gamla sjukhusområdet för mellan sex och åtta miljarder kronor.

"Förändras löpande"

Men eftersom det nya sjukhuset har 200 vårdplatser färre än det befintliga, och det redan i dag råder brist på sjukvårdsplatser i Stockholm, så kommer landstinget tvingas behålla flera av de gamla fastigheterna menar personer som Di talat med.

Filippa Reinfeldt slår dock tillbaka mot kritiken och menar att hela planen för hur det nya sjukhuset ska se ut inte är klar.

– Tanken från början var spetssjukvård kopplat till spetsforskning, men exakt hur mycket som ska in där och vad det vet ju ingen i dag, det kommer vi naturligtvis att behöva revidera under resans gång, även när sjukhuset finns på plats kommer innehållet att förändras löpande, säger hon.

"Konstigt rsonemang"

Samtidigt menar hon att landstinget har tagits på sängen av Stockholms snabba befolkningsökning.

– Prognoserna för Stockholms tillväxt var inte lika stora som tillväxten blev, men visst har vi känt till att Stockholm växer.

Men enligt oppositionens Lena Hallengren borde landstinget ha kunnat planera bättre.

– Det är klart att det får konsekvenser om man inte bygger ut när Stockholm ökar med ett Göteborg på tio år. Jag tycker att det är ett konstigt resonemang att prata om växtvärk, säger hon.

Vinterns vårdkriser som slagit mot Filippa

Akutvården

Läget på akutmottagningarna i Stockholm har varit kaotiskt i vinter. I februari kulminerade det och karolinska fick införa så kallat stabsläge. Operationer ställdes in och patienter skickades hem på grund av överbeläggning.

Barnmorskeupproret

En rad barnmorskor i Stockholm, uppbackade av facket, påbörjade i februari ett uppror. Budskapet är att de inte kan garantera trygg och säker vård på grund av stress och nedskärningar. "Vi hinner bokstavligen inte ens gå på toaletten" sade en av dem i DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.