Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S: Inte helt emot att Lööf sonderar

S är inte avvisade till att C-ledaren Annie Lööf skulle få sonderingsuppdraget.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Vi har inte varit avvisande", uppger S-gruppledaren Anders Ygeman.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Socialdemokraterna är inte avvisande till att Lööf skulle få sonderingsuppdraget om M-ledaren Ulf Kristersson inte röstas igenom som statsminister.

Det uppger gruppledaren Anders Ygeman för Sveriges Radio. 

– Jag vill inte ta ställning till det nu, men vi har inte varit avvisande till att så skulle kunna ske, säger han till SR.

På onsdag nästa vecka ska riksdagen rösta om Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Men om omröstningen skulle falla väcks frågan om ett nytt sonderingsuppdrag. 

Miljöpartiet och Liberalerna är på det klara med att C-ledaren Annie Lööf borde få uppdraget i en sådan situation. 

Nu uppger även S-gruppledaren Anders Ygeman att alternativet åtminstone inte är avvisat av partiet, rapporterar SR.

"Ser relativt mörkt ut"

Redan på måndag måste Ulf Kristersson berätta vilka partier hans syftar att bilda regering med. 

M-ledaren har tidigare sagt att han vill ha en regering med samtliga allianspartier, men medan Kristdemokraterna har tackat ja, har Centerpartiet och Liberalerna tackat nej. Anledningen uppges vara att en sådan regering skulle kräva stöd från Sverigedemokraterna.

Och med det svåra läget, ser Anders Ygeman inga större möjligheter för M-ledaren.

– Utifrån det som går att läsa i media, så ser det relativt mörkt ut för Ulf Kristersson, säger han till SR. 

Oklart vad som blir nästa steg

Talmannen Andreas Norlén har inte velat kommentera vad hans nästa steg blir om Kristersson inte röstas fram. Om Annie Lööf får uppdraget återstår alltså att se. 

Samtidigt vill Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att S-ledaren Stefan Löfven ska få en andra runda. SD-ledaren Jimmie Åkesson har inte gett besked om sitt partis nästa steg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.