Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S hoppas på L – men förbereder extraval

Statsvetaren om Liberalernas hållning efter Lööfs besked
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Socialdemokraterna fortsätter att förbereda sig på extraval även efter Centerpartiets besked att de backar om marknadshyrorna.

– Vi tar fram kampanjer och mobiliserar i hela rörelsen. Vi har en valledare på plats, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Samtidigt hoppas partiet att Liberalerna ”överväger det här nya läget” – trots att Nyamko Sabuni redan nobbat ett nytt avtal med S.

Regeringskrisen i Sverige

På onsdagen lämnade Centerpartiets ledare Annie Lööf beskedet att de överger punkt 44 i januariavtalet. Punkten handlar om fri hyressättning i nyproduktion och är den fråga som fick Vänsterpartiet att – tillsammans med SD, M och KD – fälla regeringen på måndagen.

Men Annie Lööfs besked behöver inte förändra läget så mycket. Vid misstroendeomröstningen stod både Centerpartiet och Liberalerna på regeringens sida, eftersom regeringen inte brutit mot januariavtalet. Men nu anser L att avtalet inte gäller längre, eftersom regeringen röstats ner, och ledaren Nyamko Sabuni har varit tydlig med att partiet nu tänker jobba för en borgerlig regering. Samtidigt försöker C få över L i ett nytt avtal.

Regeringskrisen – detta har hänt

Januari 2019. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår januariöverenskommelsen, som leder till att Stefan Löfven kan väljas till statsminister. Ett av de krav som Centerpartiet får igenom är fri hyressättning i nybyggnation. Men regeringen är beroende av Vänsterpartiets mandat – och V lovar att rösta för att avsätta regeringen om den lägger fram förslag om marknadshyror.


4 juni 2021. Utred­ningen om fri hyres­sättning vid nyproduktion av bostadslägenheter överlämnar sitt betänkande till regeringen. 


15 juni. Vänsterpartiet ger regeringen ett ultimatum: Avstå från att förändra hyreslagstiftningen eller inled genast förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår. Om regeringen inte ger positivt besked inom 48 timmar saknar V förtroende för regeringen.


17 juni. Regeringen har inte tillmötesgått kravet från V, som nu meddelar att man kommer att söka stöd för att fälla Stefan Löfven. Samma dag lämnar Sverigedemokraterna en misstroendeförklaring mot statsministern. Moderaterna och Kristdemokraterna uppger att de kommer att rösta för att avsätta honom.


20 juni. Regeringen och samarbetspartierna lägger fram en kompromisslösning, där bostadsmarknadens parter under sommaren skulle förhandla fram en lösning. Förslaget nobbas av V.


21 juni. Stefan Löfven faller i riksdagens misstroendeomröstning. Han har två möjligheter: att utlysa extraval eller att be talmannen utse en ny statsministerkandidat. Betänketiden löper ut på tisdag efter midsommar. Löfven ger inget besked om vilket alternativ han tänker välja. 


23 juni. Centerpartiet backar från kravet på fri hyressättning i nyproduktion.

Lööf: ”Kommer prata med Sabuni”

– Jag kommer att prata med Sabuni i de kommande dagarna, sa Annie Lööf i SVT:s ”Aktuellt” på onsdagskvällen.

Därmed är ett extraval fortfarande en möjlig utgång, och Socialdemokraterna fortsätter att förbereda sig för det.

– Extra val är ett av flera scenarier vi har beredskap för och som det sker mycket aktivitet kring just nu. Vi hade en valförberedelse i gång redan inför 2022 och stärker nu upp med mer personal, tar fram kampanjer och mobiliserar i hela rörelsen. Vi har en valledare på plats och en stark partiorganisation, blir det ett extra val är vi redo, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för S.

”Hoppas L överväger”

Hur ser ni på det rådande opinionsläget inför ett eventuellt extraval?

– Vi har ett nytt politiskt läge, vi kan konstatera att vi har en bra utgångspunkt där vi ligger ungefär i nivå med valresultatet. Mycket kan hända i en valrörelse och i slutändan är det resultatet på valdagen som räknas.

Hur bedömer du att sannolikheten ser ut för att detta faktiskt kommer sluta i ett extraval?

– Det är fortfarande en öppen fråga.

Om du jämför med hur det såg ut i måndags, är risken extraval större eller mindre nu? Vilka faktorer måste till – som ni ännu inte har – för att extraval ska kunna undvikas?

– Det var ett svårt läge med många låsningar i måndags och det är det fortfarande. Det har gjorts ansträngningar hela veckan och i dag har vi ett förslag från Centerpartiet, jag hoppas så klart att Liberalerna överväger det här nya läget.

Centerpartiet och Annie Lööf backar från kravet på fri hyressättning i nyproduktion. Här förklara hon varför för Expressens Karolina Skoglund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.