Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S har störst förtroende i de viktigaste frågorna

Stefan Löfven. Foto: Stefan Söderström

Socialdemokraterna har störst förtroende i de viktigaste frågorna visar en ny undersökning från TV4 Nyheterna/Novus.

Moderaterna anses också ha bäst politik i flera frågor - men för regeringens småpartier ser det mörkare ut.

"Mätningen visar tydligt att Alliansens övriga partier saknar synlighet i viktiga frågor", skriver Novus vd Torbjörn Sjöström.

Undersökningen

Undersökningen genomfördes som en webbundersökning inom ramen för Novus Sverigepanel. 1 000 intervjuer genomfördes med den svenska allmänheten, 18-79 år, under perioden 14-20 juni 2012.

De tillfrågade svarade på vilka politiska frågor de tyckte var viktigast och vilket parti som de tyckte har bäst politik på området.

De har bäst politik i de viktigaste frågorna

1. Sjukvården - S

2. Skola och Utbildning - S

3. Sysselsättning/arbetslösheten - S

4. Äldreomsorg - S

5. Landets ekonomi - M

6. Lag och Ordning - M

7. Barnomsorg - S

8. Socialförsäkringarna (a-kassa, sjukförsäkring) - S

9. Pensioner - S

10. Miljö/Klimat - MP

11. Inavandring /integration - SD

12. Skatter - M

13. Energipolitik - M/MP

14. Boende - S

15. Företagande/näringspolitik - M

16. Jämställdhet - S

17. Familjepolitik - S

18. Fördelningspolitiken - S

19. EU/EMU - M

20. Utrikespolitik - M

21. Privatisering - M

22. Integritetsfrågor (ex FRA) - S

23. Regionalpolitik - S

24. Försvaret - M

25. Trafikpolitik - M

När Almedalen drar i gång nästa vecka åker Socialdemokraterna dit med vind i seglen - medan regeringens småparter har det tuffare i opinionen.

En ny opinionsundersökning från TV4 Nyheterna/Novus visar att svenskarna tycker att S har bäst politik i fyra av de fem viktigaste politiska frågorna.

Totalt har väljarna stört förtroende för S i 13 frågor och för M i tio frågor.

"I november förra året dominerade Moderaterna majoriteten av de viktigaste frågorna, men nu har S tagit kommando över de fyra, enligt väljarna, allra viktigaste politiska frågorna", skriver Novus vd Torbjörn Sjöström.

"Anses fortsatt svaga"

Alliansens småpartier, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har svårt att profilera sig i sina respektive kärnfrågor. FP lyckas förvisso ta en andraplats när det gäller skolfrågan men C och KD kämpar i motvind.

"Centerpartiet och Kristdemokraterna anses fortsatt svaga inom sina respektive kärnfrågor - för C rör det företagande/näringspolitik, miljö, regionalpolitik och energipolitik, och för KD familjepolitik, äldreomsorg, socialförsäkringar och barnomsorg", skriver Torbjörn Sjöström.

Vänsterpartiet anses inte ha bäst politik i någon fråga. Flest gillar Miljöpartiets miljöpolitik och Sverigedemokraterna anses ha bäst integrations- och invandringspolitik.

– Men det ska mer tolkas som att det är de som pratar om de frågorna. Det är snarare ett dåligt betyg till de andra partierna, säger Torbjörn Sjöström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.