”S har ingenting emot att MP får skulden”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi intervjuas av Helena Gissén.
Per Bolund, språkrör Miljöpartiet, höll tal i Almedalen på torsdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Expressens politiska kommentatorer Viktor Barth-Kron och Helena Gissén.
Foto: TT, EXPRESSEN

Almedalsveckan 2022 är över – om drygt två månader går Sverige till val.

Här ger Expressens Viktor Barth-Kron och Helena Gissén sin syn på det politiska läget just nu.

Per Bolund betonade i sitt tal att Miljöpartiet behövs i riksdagen för att det ska bli en rödgrön regering. Hur stora är deras chanser att klara riksdagsspärren i valet?

Helena: De klarar sig nog, i alla fall om de ligger någonstans över tre procent i mätningarna inför valdagen. De flesta opinionsexperter tror att de i så fall får tillräckligt med stödröster. Halkar de under tre procent vill stödväljarna kanske ta risken att kasta bort sin röst. Då kan det bli svårt.

Viktor: Goda. Kan man undvika att göra bort sig fullständigt i valrörelsen borde man kunna mobilisera tillräckligt många allmän-rödgröna väljare som absolut vill undvika att Ulf Kristerssons sida får majoritet i riksdagen. Man vet dock aldrig med Miljöpartiet.

Enligt Bolund pågår en kampanj mot MP – har han rätt?

Helena: Det finns en ganska massiv kritik mot Miljöpartiet från höger men det handlar mest om partiets motstånd mot kärnkraft, gruvor, cementfabriker, skogsbruk och annat som kritikerna anser är samhällsnödvändiga storheter. Det riktas hård kritik även mot andra partier, men organiserade kampanjer är det knappast.

Viktor: Ja. För högersidan är MP en mycket mer tacksam motståndare i de önskade konfliktfrågorna – kärnkraft, invandring, kriminalitet, elpriser – än de socialdemokrater som gör allt för att lägga sig så nära Moderaterna som möjligt. Samtidigt har S ingenting emot att miljöpartisterna får skulden för alla samhällsproblem som vuxit under deras gemensamma regeringstid.

Har något klarnat under när det gäller regeringsalternativen till vänster respektive höger?

Helena: Nej, det som klarnat är snarare hur svårt det kan bli – igen – att få till en regering efter valet. Nooshi Dadgostar kom till Visby med ett nytt ultimatum till Magdalena Andersson: Lägg fram en färdplan för vinstförbud i skolsektorn före statsministeromröstningen efter valet, annars får du inte Vänsterpartiets stöd. Hur Andersson ska få med även Centerpartiet på en sådan färdplan står skrivet i stjärnorna.

Viktor: Inte riktigt. Det står däremot klarare än någonsin att det blir ohyggligt svårt för Magdalena Andersson att få ihop det rödgröna underlaget på ett vettigt och funktionellt sätt.

Fick vi något verkligt viktigt politiskt besked under veckan?

Helena: Förutom Dadgostars hot: Moderaterna lovade att inte höja skatter om de får regera. Men vem hade å andra sidan trott att de skulle göra det?

Viktor: Att Vänsterpartiet kräver en majoritetsöverenskommelse om vinstförbud i skolan var ett besked med potentiellt stora konsekvenser. Står de fast vid det – och det brukar de ju göra – är det svårt att se hur Magdalena Andersson ska kunna bilda regering efter valet. Att Centerpartiet skulle ställa sig bakom något sådant känns ytterst osannolikt.


LÄS MER: Ygeman, Bydén, Svantesson – här hittar du de bästa intervjuerna från Expressens scen i Almedalen 

LÄS MER: M och SD i storbråk – blottas i internt meddelande: ”Ska ge fan i...” 

LÄS MER: Sprickan i högerblocket om migration: ”Olika syn”

LÄS MER: Anderssons invit till L: Tror på samarbete efter valet 

"Viktigt att vi fortsätter kampen för varenda unge"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.