Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"S har förlorat sin regeringsduglighet"

Expressens politiske kommentator, K-G Bergström, menar att Sveriges största parti lidit en stor förlust. "Oavsett vad som sker så har Socialdemokraterna förlorat sitt främsta politiska trumfkort – regeringsdugligheten", säger K-G Bergström. Foto: Emil Nordin

Sverige har hamnat i regeringskris med totalt stiltje i de politiska förhandlingarna.

Och Expressens politiske kommentator, K-G Bergström, menar att Sveriges största parti lidit en stor förlust.

– Oavsett vad som sker så har Socialdemokraterna förlorat sitt främsta politiska trumfkort – regeringsdugligheten, säger K-G Bergström.

Socialdemokraterna kommer inte yrka på att budgetförslaget ska gå tillbaka till utskottet. Därmed röstas regeringens budget med all sannolikhet ned senare i dag.

Och dagens debatt i riksdagen har inte sett några inslag av förhandling.

– Den dörren stängdes väldigt hårt och effektivt i går kväll när samtliga borgerliga partier meddelade att de kommer att rösta på sin budget, säger Expressens politiske kommentator, K-G Bergström.

Två alternativ

Om alla partier röstar som de sagt innebär det att landet har en rödgrön regering med en borgerlig budget.

Enligt K-G Bergström har Stefan Löfven då två alternativ; antingen avgå eller stanna kvar tills han har möjlighet att utlysa nyval.

– Teoretiskt är det fullt möjligt att regera med en borgerlig budget – i regeringsformen finns det lösningar på hur det ska hanteras. Men det talar emot vad han själv har sagt. Och om man ska ta honom på de orden så borde det inte ske, säger han.

"Har inte klarat av situationen"

Om Stefan Löfven i stället avgår finns möjligheten för talmannen att be honom att bilda en ny regering.

– Det var det som skedde 1990. Om man lämnar in sin avskedsansökan behöver det i sig inte innebära att det blir ett annat block som tar över regeringsmakten. Tvärtom finns det inga förutsättningar för en borgerlig regering med nuvarande mandatfördelning, säger K-G Bergström och fortsätter:

– Oavsett vad som sker så har Socialdemokraterna förlorat sitt främsta politiska trumfkort, vilket är regeringsdugligheten. De har styrt Sverige under så väldigt många år, och det har fungerat parlamentariskt väldigt bra eftersom de praktiskt taget alltid har haft stöd för sina budgetar. Men nu har de inte klarat av den nya parlamentariska situationen.