Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vill införa en ”elräkningsakut”

S presenterar tre åtgärder mot energikrisen
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna vill införa en ”elräkningsakut” för privatpersoner och företag som inte har råd att betala sina saftiga elräkningar i vinter.

– Det handlar om att stötta barnfamiljer och pensionärer genom den här vintern, men också de företagare som förbrukar mycket el, säger partiledare Magdalena Andersson.

Regeringen är under hård press sedan flera kritiker, också interna sådana, menar att högerpartierna inte hållit sitt vallöfte om elprisstödet. 

I stället för högkostnadsskyddet har regeringen presenterat ett annat elstöd, ”en annan modell” som energiminister Ebba Busch (KD) själv kallat den.

På tisdagseftermiddagen presenterade oppositionspartiet Socialdemokraterna sina egna åtgärder för att hantera energikrisen.

S vill ha en elräkningsakut

Partiledare Magdalena Andersson inledde presskonferensen med att säga att S vill införa en ”elräkningsakut” eftersom elstödspengarna dröjer.

– Vi vill att man ska införa en elräkningsakut för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för hushåll och företag, säger Magdalena Andersson.

– Vi vill att regeringen ska säkra så att de som behöver det ska kunna få en avbetalning eller skjuta upp sin betalning till dess att elprisstödet är på plats, utvecklar Fredrik Olovsson, gruppledare i näringsutskottet.

Magdalena Andersson kräver också att norra Sverige också ska få ta del av regeringens elprisstöd.

– Det finns pengar som man skulle kunna använda för att se till att Norrland också kan ta del av detta.

”Man sviker löfte på löfte”

Andersson gav också regeringen både en och flera kängor under pressträffen.

– Det är uppenbart att SD och regeringen är väldigt fokuserade på sitt slottsavtal, samtidigt som det finns en verklighet utanför slottsmurarna att hantera, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Före valet lovade partierna allt till alla. Nu sviker man löfte, på löfte, på löfte.

Ebba Buschs svar om kritiken mot elstödet

Slår från sig i svekdebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.