S gör sitt sämsta resultat någonsin

Publicerad
Uppdaterad
Nu kommer nya katastrofsiffror för Socialdemokraterna.
Partiet gör sitt sämsta resultat någonsin i Expressens och Demoskops väljarundersökning och är nu nere på 26,6 procent.
Samtidigt har bara 12 procent av väljarna förtroende för Håkan Juholt.
- Vi tar det här på mycket stort allvar, säger partisekreteraren Carin Jämtin.
Det har varit en minst sagt tuff höst för Socialdemokraterna och Håkan Juholt. Förtroendet för partiet har fortsatt dala efter interna bråk om skuggbudgeten och Juholt-affären.
- S har liksom tidigare ett svagt stöd i storstad och bland förvärvsarbetande. Den stora uppgiften var att återta mark här, vilket inte har skett. Man har i stället tappat ytterligare grupper, framför allt bland kvinnor och unga, säger demoskops vd Anders Lindholm.

Bara tolv procent

Demoskop har även mätt förtroendet för Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt bland väljarna, och gapet har aldrig varit större. Bara 12 procent har förtroende för Håkan Juholt. Bland förvärvsarbetare är siffran lite lägre, bara 10 procent.
Fredrik Reinfeldt får en notering på 58 procent. I jämförelse var Mona Sahlins sämsta notering 20 procent.
- Det är långt till valet, men jag skulle säga att man har året ut på sig att vända siffrorna. Om man lyckas få tecken på att det är vind i seglen kan man få en "come back kid"-effekt från rännstenen där han nu befinner sig, säger s-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Den senaste tiden har Håkan Juholt åkt landet runt på en förlåt-mig-turné, som fortsätter efter studieresan i Indien han just nu befinner sig på.
- Det kommer ta tid att återta det här förtroendet. Människor vill träffa vår partiordförande för att diskutera sakfrågor, säger Carin Jämtin.

Partiledarbyte

En rundringning bland distrikten visar att stödet har stärkts av besöken, men att många frågetecken kvarstår.
- Vi fick stå i valrörelsen förra gången och prata om 15 år gamla Toblerone-köp. Det här kommer ligga tre år bak i tiden vid nästa val, hur ska vi hantera det? Medlemmar med tunga uppdrag i kommuner och landsting säger att jag skiter i det här nu, jag orkar inte mer, säger Kikki Liljeblad, S-ordförande i Norrköping.
Enligt Stig-Björn Ljunggren kan ett partiledarbyte bli aktuellt.
- Det finns nog de som tänker i de banorna redan, att kratta manegen för ett eventuellt byte. Men att hitta en ny partiledare är ungefär som Europa och Grekland. Ingen tror på att grekerna ska ha möjlighet att ta sig tillbaka. Ingen tror riktigt på det här heller, men det är dyrare att släppa det än att ändå försöka, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag