Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S: Gör det lättare att avhysa tiggare

Åsa Regnér.
Foto: Lisa Mattisson
Morgan Johansson.
Foto: Tomas Leprince

Regeringen vill göra det lättare att avhysa tiggare och en ny lag ska stoppa tiggarna från att utnyttjas. 

Det är en del av det paket mot tiggeri som regeringen presenterade under onsdagen.

– Den fria rörligheten innebär inte att man kan bosätta sig var som helst, i parker och på andra människors mark, säger justitieminister Morgan Johansson.  

Under våren har regeringens nationella utredare för utsatta EU-medborgare undersökt situationen för de människor som lämnat sina hemländer för att tigga på svenska gator.

Slutsatsen väntas inte bli klar förrän i februari.

I början av juni besökte Regnér Rumänien för att se fattigdomen på plats och skriva ett avtal med den rumänska regeringen om hur landet ska bli bättre på att ta hand om sin fattiga befolkning.

Samtidigt presenterar under onsdagen tre ministrar – Åsa Regnér, S, Morgan Johansson, S och Alice Bah Kuhnke, MP ett åtgärdspaket för dessa personer på plats i Sverige.

- Vi tycker att den här frågan är dålig för politisk splittring, vi vill gärna samarbeta om det här arbetet, säger Regnér.

Så ska regeringen agera:

• Samarbeta med regeringen i Rumänien på tre områden – barns och kvinnors situation samt välfärdssystem. Regeringen sätter ihop en arbetsgrupp från båda länderna för att arbeta vidare med frågorna.

• Ny lagstiftning på tre områden - exploatering av människor ska stoppas, det ska bli lättare att avhysa, och trakasserier mot tiggare ska stoppas. 

• Nationelle samordnaren Martin Valfridsson som etablerat ett nätverk av frivilligorganisationer.

• Åsa Regnér träffar också olika aktörer – till exempel frivilligorganisationer och personer inom kyrkan för att se vad man kan göra tillsammans.

• Sverige har kontakt med kolleger i EU för att fortsätta arbeta i frågan.

Rumänien ska också bli bättre på att använda de strukturfonder de fått från EU. Hittills har man bara kommit upp i en användning av 55 procent.

– Den ansvariga ministern och hans vice minister som själv är rom är inställda på att använda de här medlen till sin romska befolkning och andra fattiga, säger Åsa Regnér.

"Vill inte återinföra lösdriverilagstiftning"

Justitieminister Morgan Johansson, S, tar ordet och ska prata om tre delar:

– Vi vill inte återinföra någon lösdriverilagstiftning. Men det finns tre inslag i detta som vi inte kan acceptera. Det ena är om de som tigger utnyttjas av andra. Eller om det växer upp hundratals spontana bosättningar på privat eller annan mark. För det tredje kan vi inte heller acceptera trakasserier och våld mot de här människorna, säger Morgan Johansson.   

Justitieministern säger att brottsrubriceringen människohandel väldigt sällan används eftersom det ställs stora krav på ett sådant åtal.

Det finns en lucka i lagstiftningen som vi bör försöka täppa till, säger Johansson och ger två exempel: antingen att någon pressar den tiggande att lämna ifrån sig pengar på plats i Sverige och det andra att den tiggande personen blir satt i skuld efter att ha köpt till exempelvis en resa till Sverige.

– Det är i dag inte förbjudet att tjäna pengar på någon annans tiggande. Det är den lucka vi pratar om, säger Morgan Johansson.

Regeringen avser att lägga fram ett förslag efter sommaren. Moderaterna har under våren gått ut och föreslagit ett förbud mot organiserande av tiggeri.

– Någon kanske undrar vad som skiljer från Moderaternas förslag. Jag tror inte att det skiljer så förfärligt. Vi talar om ungefär samma sak, det är en lucka man vill täppa till, säger justitieminister Morgan Johansson.

"Lever i den yttersta fattigdom"

När det gäller olovlig bosättning på allmän och privat mark ska en utredare ges i uppdrag att undersöka hur markägares möjligheter att få hjälp med åtgärder vid otillåtna bosättningar kan förbättras – framför allt ska utredaren titta på om reglerna om handräckning kan förenklas för markägarens perspektiv.

– Det borde vara lika lätt att åtgärda detta på privat eller kommunal mark som det är på allmän plats, säger Johansson.

Utredaren ska få till våren på sig att titta på frågan. I Sverige i dag finns 300 bosättningar, enligt Johansson.

- I grunden handlar detta om ett problem i deras hemländer. Och jag är väl medveten om de olika sociala problemen som det handlar om men vi kan inte ha en ordning där det dyker upp fler och fler bosättningar, säger Morgan Johansson.  

Den tredje delen handlar om att stoppa hot, våld och trakasserier av tiggare. Polisen kartlägger just nu dessa brott och ska ges i uppdrag att föreslå ytterligare åtgärder för att stävja dessa brott senast den 30 november.

Oppositionen välkomnar regeringens förslag. Förre justitieministern Beatrice Ask, M, menar att regeringen plockat upp Moderaternas förslag från i våras - att stoppa organiserande av tiggeri. Samma dag svarade Åsa Regnér på DN Debatt att Moderaterna fiskade i grumliga vatten med sitt förslag. Ask är glad åt ministerns svängning. 

- Det är ju vårt förslag, dels detta att komma åt dem som utnyttjar och exploaterar utsatta EU-medborgare, för det förekommer. Vi måste ha en lagstiftning som täpper till det hålet. Den andra är lagstiftningen när det gäller avhysning på privat och kommunal mark som måste bli enklare, säger Ask.  

 EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C, anser att frågan måste upp en nivå.  

- Det här är en fråga som måste lösas på EU-nivå och Centerpartiet har presenterat tydliga förslag om hur man kan hjälpa på plats i Rumänien genom att ändra socialfonderna, det är olyckligt att regeringen inte verkar intresserade av att se över regelverket utan litar på Rumäniens goda vilja, säger han. 

Folkpartiets Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson för Folkpartiet, säger i ett pressmeddelande att regeringens åtgärder är bra men att det måste utvecklas.

- Däremot saknas från regeringens håll tydliga signaler om att vi ska ge akut hjälp här, men inte vidta åtgärder som bidrar till att fler söker sig hit för att tigga eller på annat sätt håller människor kvar i tiggeriets misär. Fokus på våra insatser måste vara att se till att fler människor får hopp om en bättre framtid hemma i stället för att se sig tvingade att tigga på rikare länders gator.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.