Statsministerns parti når nu över valresultatet för första gången sedan mars 2015 i Expressens och Demoskops mätning. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNStatsministerns parti når nu över valresultatet för första gången sedan mars 2015 i Expressens och Demoskops mätning. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsministerns parti når nu över valresultatet för första gången sedan mars 2015 i Expressens och Demoskops mätning. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partisekreterare Lena Rådström Baastad, S. Foto: SVEN LINDWALLPartisekreterare Lena Rådström Baastad, S. Foto: SVEN LINDWALL
Partisekreterare Lena Rådström Baastad, S. Foto: SVEN LINDWALL

S går framåt – efter stökiga sommaren

Publicerad

Socialdemokraternas medvind fortsätter - nu når partiet 32,1 procent i Expressens och Demoskops oktobermätning.

Partiet når därmed över valresultatet för första gången sen mars 2015. 

– Jag tror också att många uppskattar våra satsningar på sänkt skatt för pensionärer och höjt barnbidrag, säger Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare.  

Trots en stökig sommar och höst för statsminister Stefan Löfven med IT-skandal, och två mista ministrar går det bra för Socialdemokraterna i opinionen. I Expressens och Demoskops oktobermätning når partiet 32,1 procent och skillnaden mellan blocken är nu 6,4 procentenheter. 

– Socialdemokraterna har stärkt sin position och ligger nu över valresultatet vilket är i läget är lite anmärkningsvärt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Förklaringen kan ligga i flera saker, enligt Demoskop: regeringens hantering av Transportstyrelsen och en höstbudget med valfläsk i kombination med en stark svensk ekonomi.

– Väljarna uppskattar vårt arbete med att utveckla den svenska modellen. Regeringen har vänt underskott till överskott och investerar nu i fler lärare, sjuksköterskor och poliser. Jag tror också att många uppskattar våra satsningar på sänkt skatt för pensionärer och höjt barnbidrag, säger Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare.  

Turbulent tid

Ni går upp trots att regeringen nyligen gått igenom en turbulent tid, med två ministrar som gått? 

– Som kontrast till oppositionens fokus på det politiska spelet har Stefan Löfven visat ledarskap. Nu gäller det för oss att fortsätta ta oss an de problem väljarna möter i sin vardag. Men enligt Demoskop har också oppositionens problem, bland annat turbulensen i Moderaterna med inre strider som till sist kulminerade i ett partiledarbyte, bidragit till Socialdemokraternas framgångar.

Moderaterna som sen i söndags leds av Ulf Kristersson ligger i stort sett kvar på samma nivå som i september och når nu 17,2 procent - 6,1 procentenheter under valresultatet.

– Vi är inte nöjda med detta resultat men jag är övertygad om att Moderaterna kan vända det här. Vi har nyligen valt Ulf Kristersson till ny partiledare och nästa vecka har Moderaterna arbetsstämma där vi ska besluta om den politik vi ska gå till val på.  säger Anders Edholm, M, vice partisekreterare. 

Sverigedemokraterna tappar ordentligt i Demoskops nya mätning - från 18,1 till 15,3 procent.

– Det har det koppling till att S går bra och möjligen kan det också finnas en händelserelaterad effekt, säger Anders Lindholm. 

Han syftar på tv-programmet "Kalla fakta" från förra veckan där partiets syn på brott och egentligheter i partiet granskades. Avhoppade SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh anklagade i programmet en ledamotskollega för att ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp.

Ingen av förändringarna i oktobermätningen är statistiskt säkerställd. 

 

Väljarbarometern

Socialdemokraterna: 32.1 (30,3)

Vänsterpartiet: 7.9 (8,0)

Miljöpartiet: 4.4 (4,6)
Moderaterna: 17.2 (17,3)
Liberalerna: 4.5 (5,2)
Kristdemokraterna: 3.7 (2,8)
Centerpartiet: 12.6 (11,2)
Sverigedemokraterna: 15.3 (18,1)
Övriga: 2,2 (2,5)

 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 september – 1 oktober 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet används såväl mobila som fasta telefonnummer.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statiskt säkerställd

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag