Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S går framåt – efter stökiga sommaren

Statsministerns parti når nu över valresultatet för första gången sedan mars 2015 i Expressens och Demoskops mätning.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partisekreterare Lena Rådström Baastad, S.
Foto: SVEN LINDWALL

Socialdemokraternas medvind fortsätter - nu når partiet 32,1 procent i Expressens och Demoskops oktobermätning.

Partiet når därmed över valresultatet för första gången sen mars 2015. 

– Jag tror också att många uppskattar våra satsningar på sänkt skatt för pensionärer och höjt barnbidrag, säger Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare.  

Trots en stökig sommar och höst för statsminister Stefan Löfven med IT-skandal, och två mista ministrar går det bra för Socialdemokraterna i opinionen. I Expressens och Demoskops oktobermätning når partiet 32,1 procent och skillnaden mellan blocken är nu 6,4 procentenheter. 

– Socialdemokraterna har stärkt sin position och ligger nu över valresultatet vilket är i läget är lite anmärkningsvärt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Förklaringen kan ligga i flera saker, enligt Demoskop: regeringens hantering av Transportstyrelsen och en höstbudget med valfläsk i kombination med en stark svensk ekonomi.

– Väljarna uppskattar vårt arbete med att utveckla den svenska modellen. Regeringen har vänt underskott till överskott och investerar nu i fler lärare, sjuksköterskor och poliser. Jag tror också att många uppskattar våra satsningar på sänkt skatt för pensionärer och höjt barnbidrag, säger Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare.  

Turbulent tid

Ni går upp trots att regeringen nyligen gått igenom en turbulent tid, med två ministrar som gått? 

– Som kontrast till oppositionens fokus på det politiska spelet har Stefan Löfven visat ledarskap. Nu gäller det för oss att fortsätta ta oss an de problem väljarna möter i sin vardag. Men enligt Demoskop har också oppositionens problem, bland annat turbulensen i Moderaterna med inre strider som till sist kulminerade i ett partiledarbyte, bidragit till Socialdemokraternas framgångar.

Moderaterna som sen i söndags leds av Ulf Kristersson ligger i stort sett kvar på samma nivå som i september och når nu 17,2 procent - 6,1 procentenheter under valresultatet.

– Vi är inte nöjda med detta resultat men jag är övertygad om att Moderaterna kan vända det här. Vi har nyligen valt Ulf Kristersson till ny partiledare och nästa vecka har Moderaterna arbetsstämma där vi ska besluta om den politik vi ska gå till val på.  säger Anders Edholm, M, vice partisekreterare. 

Sverigedemokraterna tappar ordentligt i Demoskops nya mätning - från 18,1 till 15,3 procent.

– Det har det koppling till att S går bra och möjligen kan det också finnas en händelserelaterad effekt, säger Anders Lindholm. 

Han syftar på tv-programmet "Kalla fakta" från förra veckan där partiets syn på brott och egentligheter i partiet granskades. Avhoppade SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh anklagade i programmet en ledamotskollega för att ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp.

Ingen av förändringarna i oktobermätningen är statistiskt säkerställd. 


Väljarbarometern

Socialdemokraterna: 32.1 (30,3)

Vänsterpartiet: 7.9 (8,0)

Miljöpartiet: 4.4 (4,6)
Moderaterna: 17.2 (17,3)
Liberalerna: 4.5 (5,2)
Kristdemokraterna: 3.7 (2,8)
Centerpartiet: 12.6 (11,2)
Sverigedemokraterna: 15.3 (18,1)
Övriga: 2,2 (2,5)


Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 september – 1 oktober 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet används såväl mobila som fasta telefonnummer.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statiskt säkerställd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.