Trots IT-skandal, misstroendevotum och regeringsombildning når Socialdemokraterna högsta opinionssiffran sedan mars 2015. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Trots IT-skandal, misstroendevotum och regeringsombildning når Socialdemokraterna högsta opinionssiffran sedan mars 2015. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

S går framåt efter regeringskrisen

Publicerad

Socialdemokraterna går framåt i opinionen och når sin högsta siffra sedan i mars 2015 – trots regeringskris och IT-skandalen på Transportstyrelsen. 

Det visar Expressen/Demoskops nya mätning.

Samtidigt tappar Sverigedemokraterna historiskt mycket i opinionen.

– Missnöjda väljare som gått till SD är beredda att gå tillbaka, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop. 

Det har varit en turbulent politisk sommar. IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades sig till regeringskris och några händelserika veckor i det politiska Sverige.

Alliansen och Sverigedemokraterna riktade misstroendevotum mot tre ministrar: Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. De förstnämnda fick avgå, medan försvarsminister Hultqvist än så länge sitter kvar.

Nu visar Expressen/Demoskops första opinionsmätning sedan skandalen att väljarna lockats till de traditionellt sett största partierna i krisens spår.

Moderaterna återigen näst störst

Trots ministeravgångar och de avslöjade skandalerna på Transportstyrelsen får Socialdemokraterna 28,4 procent, partiets högsta siffra i opinionen sedan i mars 2015.

– Det är glädjande att vi går framåt, men vi kommer inte nöja oss utan anstränga oss än mer. Jag ser resultatet som en bekräftelse på att väljarna vill se mindre av det politiska spelet och mer av resultat, att de uppskattar vårt arbete med att utveckla den svenska modellen, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad, S.

"Jag ser resultatet som en bekräftelse på att väljarna vill se mindre av det politiska spelet och mer av resultat", säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.Foto: SVEN LINDWALL

Även Moderaterna ser ut att gå stärkta ur sommaren, efter de misstroendevotum som snabbt riktades mot tre ministrar. 

Partiet ökar med 1,5 procentenheter, till 17,2 procent. De är därmed återigen näst största parti i opinionen.

– 17,2 procent är normalt sett inte en nivå Moderaterna jublar över, men sett till det första halvårets dramatiska tapp i opinionen, ifrågasättandet av partiledaren och inte minst bottennoteringen under juli är det ändå ett klart fall framåt, säger Anders Lindholm.

En analys som till viss del bekräftas av Moderaternas nye partisekreterare, Anders Edholm.

– Det är glädjande att se att väljarna visar ett ökat förtroende för moderat politik och för alliansen. Vi är dock långt ifrån nöjda med 17 procent. Det återstår hårt arbete inför valet.

Alliansen som helhet går framåt med 3,6 procentenheter, och är nu 0,4 procentenheter större än de rödgröna partierna.

Kristdemokraterna är för första gången sedan juli 2015 över fyraprocentspärren.

SD:s historiska tapp i opinionen

Men den klart största förändringen i opinionen står Sverigedemokraterna för. En tillbakagång på 3,5 procentenheter innebär det största tappet i historien för partiet, som på en månad gått från ett väljarstöd på 20,1 till 16,6 procent.

Sverigedemokraternas historiskt stora tapp är statistiskt säkerställt.

– En slutsats är att missnöjda väljare som gått till SD är beredda att gå tillbaka när de partier man sympatiserar med lever upp till de förväntningar man har, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han tror att det kan ha straffat partiet att juli månad politiskt har handlat nästan uteslutande om rikets säkerhet.

– Det är inte helt överraskande att väljarna ger ett ökat stöd till de traditionella maktpartierna i en period av kris och allvar, med rikets säkerhet i fokus.

Riksdagen öppnar igen efter sommaren den 12 september.

 

Mätningen – parti för parti

Socialdemokraterna: 28,4 procent (+1,4)

Vänsterpartiet: 7,4 procent (-0,6)

Miljöpartiet: 4,4 procent (-0,5)

Moderaterna: 17,2 procent (+1,5)

Centerpartiet: 12,9 procent (+1,0)

Liberalerna: 6,4 procent (-0,3)

Kristdemokraterna: 4 procent (+1,4)

Sverigedemokraterna: 16,6 procent (-3,5)

Feministiskt initiativ: 1,6 procent (-0,2)

Källa: Expressen/Demoskop

 

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 1 – 8 augusti 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Sverigedemokraternas nedgång är statiskt säkerställd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag