Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S fortsätter sjunka – SD når ny rekordsiffra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfvens Socialdemokraterna fortsätter att rasa i en ny undersökning från SIfo.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Samtidigt når SD ny rekordsiffra.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Socialdemokraterna fortsätter sjunka och landar på 25,9 procent.

Samtidigt är SD rekordstarka med 14,7 procent.

Det visar Svenska Dagbladets nya Sifoundersökning.

– Väljarna röstade i höstas för förändring som vi är i färd med att genomföra, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare som skyller de dåliga siffrorna på att S regerar med alliansens budget.

S sjunker och fortsätter sjunka, enligt Sifos väljarbarometer, framtagen åt Svenska Dagbladet.

Siffrorna för regeringspartiet landar på 25,9 – jämfört med 27,4 procent månaden före (en icke statistiskt säkerställd förändring). Men enligt Sifos analys av siffrorna är vårens nedgång för S trots allt tydlig.

Partisekreteraren Carin Jämtin skyller på att S och MP regerar med alliansens budget.

– Genom vår politik för fler jobb, bättre skola och välfärd kommer nu successivt förändring i linje med våra vallöften. Just nu regerar vi på en borgerlig budget, säger Carin Jämtin.

Tappar i tunga frågor

I flera mätningar sedan valet har framkommit att väljarna tappat förtroende för S i tunga frågor som skola, arbetslöshet och ekonomi. 

– Att S tappar förvånar mig inte med tanke på hur få konkreta förslag som kommer fram. Min tolkning är att det finns en besvikelse över det, säger Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Dessutom regerar de fortfarande med alliansens budget, vilket gör att regeringens politik inte riktigt kommer fram. En ny regering straffas lätt på det här sättet om väljarna inte tycker att de lever upp till förväntningarna.

– En annan möjlig bidragande orsak kan ha bidragit till det sjunkande stödet kan vara svekdebatter kring S efter besked om försämrade villkor för rot- och rutavdragen och höjning av bensinskatten, säger opinionschefen Toivo Sjörén till SvD.

När förre partiledaren Håkan Juholt avgick var partiet ner på 24,6 procent av väljarstödet enligt Sifo, en siffra som S nu åter närmar sig.

– Det tror jag säkert att man är väl medveten om. Ett stöd kring 25 procent är visserligen där våra grannländer hamnar, men Sverige har inte legat där, hittills. Det finns säkert en intern debatt om vad man ska göra åt detta. Frågan är också hur de andra partierna reagerar. Man kan fråga sig om extravalsdiskussionen är borta från dagordningen, säger Marja Lemne.

Skillnaden mellan blocken är nu bara 1,1 procentenheter. 

SD ökar

Samtidigt har SD 14,7 procent av väljarsympatierna, den enda statistiskt säkerställda förändringen i Sifoundersökningen. Stödet för partiet ökade från 12,5 procent i april till 14,7 procent i maj. Visserligen hamnade SD lågt i april på grund av uteslutningarna som pågick då, men ökningen är ändå tydlig, menar Toivo Sjörén vid Sifo. SD själv menar att Decemberöverenskommelsen spelar partiet i händerna.

– Sverigedemokraterna fortsätter att växa och det beror förstås till stor del på att vi efter Decemberöverenskommelsen är det enda oppositionspartiet. Vårt tydliga agerande och kompromisslösa rågång mot extremism har också gjort att fler människor kan känna förtroende för Sverigedemokraterna, säger presschefen Henrik Vinge.

– Jag har nyligen läst Olle Svennings bok om Hjalmar Branting, där han visar hur Socialdemokraterna växte fram, trots att Branting framställdes som en despot. Att SD tagit stryk av debatten kring uteslutningarna förvånar mig inte, det är precis samma sak. Det tycks inte ens spela någon roll om Åkesson är i tjänst, säger statsvetaren Marja Lemne.

MP sjönk från 8,9 till 8,2 procent, vilket ligger inom felmarginalen. Hälften av undersökningen gjordes efter partiledardebatten i SVT där språkröret Åsa Romson jämförde flyktingkatastroferna på Medelhavet med koncentrationslägret Auschwitz. 

Socialdemokraterna hade i mars 29,8 procent och har alltså sjunkit med nästan fyra procentenheter. I Sifos mätningar för april hade S 32,1 och i april 36,8 procent. Sverigedemokraterna har under året legat kring 12-13 procent i Sifos mätningar och ökar nu alltså kraftigt. I Demoskop och Expressens mätning från början av maj hade S 27,7 procent jämfört med 28,3 i april. I februari hade S 30,6 procent i Demoskops mätning.

Undersökningen

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

Antal intervjuer: 1931

Undersökningen gjordes: 4-12 maj

Beställare: SvD

Utförare: Sifo

S 25,9 procent

V 7,5

MP 8,2

M 24,4

C 7,2

FP 5,7

KD 3,2

SD 14,7

ÖVR. 3,2

Källa: SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.