Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S fortsätter att
tappa väljare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
S tappar och SD går framåt i TV4/Novus senaste mätning. "Det gör mig mycket orolig", säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare enligt den senaste mätningen från TV4/Novus som presenteras i dag.

Samtidigt tar Sverigedemokraterna plats som riksdagens tredje största parti.

- Det gör mig mycket orolig att ett främlingsfientligt, rasistiskt parti gör det, säger Stefan Löfven.

Glädjeyran och den motvända Juholt-effekten som infann sig när Stefan Löfven blev Socialdemokraternas partiledare har stannat av - och vänt. För femte mätningen i rad går partiet bakåt i TV4/Novus väljarbarometer och får stöd av 31,5 procent av väljarkåren.

Löfven tappar till SD

S ser ut att tappa väljare främst bland medelålders väljare, som i stället går till de övriga oppositionspartierna och till SD. Bland LO-medlemmar, där de flesta av tradition har röstat på S, är Sverigedemokraterna näst största parti i mätningen.

SD:s siffror oroar S-ledaren Stefan Löfven som tror att anledningen går att spåra till den höga arbetslösheten.

- Jag vet att de flesta som säger sig sympatisera med SD inte är rasister eller främlingsfientliga. Det bästa vi kan göra nu är att visa att arbetslösheten kan bekämpas på ett annorlunda sätt än att invandrarna ska åka ut ur landet. Det är inte lösningen för Sverige, säger han.

Ingen av förändringarna som redovisas i TV4/Novus januarimätning är statistiskt säkerställd.

"Flera mätningar bekräftar"

- Man måste hela tiden titta på vad som händer i samhället kring det man mäter. Man kan också se långtgående tendenser, där det från start till slut kan vara en signifikant förändring även om varje mätning inte är statistiskt säkerställd från månad till månad. Ur Sverigedemokraternas perspektiv visar siffrorna att de är ett av de största partierna just nu, de är en maktfaktor i politiken, det har flera mätningar bekräftat även om varje uppgång har varit liten, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Undersökningen - så gick den till

Fråga: "Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?"

Undersökningsperiod: 2 till 27 januari 2013.

Metod: Undersökningen genomförs varje månad med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Antal tillfrågade: 2 000 personer har intervjuats. 15, 1 procent vet inte vilket parti de skulle rösta på.

Beställare: TV4/Nyheterna.

Mätinstitut: Novus Väljarbarometer.

Förändringarna i mätningen är inte statistiskt säkerställda.

Mätningen och kommentarer

Vänsterpartiet: 5,5 %

Aron Etzler, partisekreterare:

- Vi är inte nöjda med att ligga still. Om vi ska kunna plocka bort vinstslöseriet i välfärden och lönedumpningen på svensk arbetsmarknad måste fler rösta på Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna: 31,5 %

Stefan Löfven, partiledare:

- Jag tänker inte få hybris om det går bra, det fick jag inte i våras. Och jag tänker inte få någon depression om det går något bakåt. Det ser väldigt olika ut i de här mätningarna.

Miljöpartiet: 9,3 %

Anders Wallner, partisekreterare:

- Jag tror att det finns många som skulle vilja se att MP och ett fokus på att minska klimatutsläppen skulle få ett större utrymme i svensk politik, än SD och ett fokus på att minska rättigheter för människor som är födda någon annanstans.

Centern: 4,1 %

Michael Arthursson, partisekreterare:

- Vi ligger lågt men vi är vid gott mod. Vi samlar ihop oss inom Centerpartiet och kommer att jobba stenhårt för att få ett bättre stöd under nästa år. Det är svårt att dra några slutsatser om väljargrupper i en enstaka mätning.

Folkpartiet: 5,8 %

Nina Larsson, partisekreterare:

- Vi måste fortsätta vårt politiska utvecklingsarbete, fortsätta lyfta frågorna skola, integration, jämställdhet och Europa. Sverige står inför en rad framtidsutmaningar och vi måste ge väljarna tydliga besked hur vi vill lösa dessa.

Moderaterna: 29,7 %

Kent Persson, partisekreterare:

- Det är viktigt att påminna sig om att det är långt kvar till valet och att vi kommer se många förändringar i de här mätningarna. Det återstår att se om det är ett trendskifte att fler kvinnor väljer oss, det ska bli intressant att följa framöver.

Kristdemokraterna: 3,8 %

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare:

- Jag är glad att vi fortsätter i en positiv trend. Vårt arbete för barn och unga intresserar allt fler. Det tar tid när man väljer ett område som man lyfter fram, innan det märks bland väljarna.

Sverigedemokraterna: 9,4 %

Björn Söder, parti sekreterare:

- Uppgången bekräftar den allmänna positiva trenden vi ser nu. Grunden till det är nog att vi har nått ut med vår politik på ett helt nytt sätt i och med vår budgetpresentation, att folk inte längre uppfattar oss som ett enfrågeparti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.