Valtaktiken klar. Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Suvad MrkonjicValtaktiken klar. Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Suvad Mrkonjic
Valtaktiken klar. Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfvens nya valslogan: "Från miljonärer till pensionärer". Foto: Ylwa YngvessonStefan Löfvens nya valslogan: "Från miljonärer till pensionärer". Foto: Ylwa Yngvesson
Stefan Löfvens nya valslogan: "Från miljonärer till pensionärer". Foto: Ylwa Yngvesson
Finansminister Anders Borg säger att det i nuläget inte finns något utrymme för skattesänkningar till pensionärer. Foto: Jens L'EstradeFinansminister Anders Borg säger att det i nuläget inte finns något utrymme för skattesänkningar till pensionärer. Foto: Jens L'Estrade
Finansminister Anders Borg säger att det i nuläget inte finns något utrymme för skattesänkningar till pensionärer. Foto: Jens L'Estrade

S föreslår sänkt
pensionärsskatt

Publicerad

Stefan Löfvens nya valslogan:

"Från miljonärer till pensionärer".

Socialdemokraterna föreslår i sin budgetmotion sänkt pensionärsskatt från den 1 januari 2015.

De som tjänar över 60 000 kronor i månaden får betala skattesänkningen som kostar 1,5 miljarder kronor - med höjd skatt.

Socialdemokraterna vill göra pensionärsskatten till en valfråga.

- Det är fel att pensionärer betalar högre skatt än vanliga löntagare, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Partiledningen har nu bestämt att 1,5 miljarder kronor ska satsas på detta i ett första steg - vilket innebär cirka 50 kronor mer i plånboken varje månad för genomsnittspensionären.

"Skulle i stället öka klyftan"

Samtidigt säger finansminister Anders Borg att det i nuläget inte finns något utrymme för skattesänkningar till pensionärer.

- Vi har svårt att förstå Moderaternas grundläggande tanke om att det skulle skapas många nya jobb genom att pensionärer betalar högre skatt. Det är feltänkt och orättvist, hävdar skuggfinansministern, säger Magdalena Andersson.

Men om detta nu är en så viktig fråga - varför inte ta bort klyftan helt?

- Det är vår ambition. Men det får vi naturligtvis göra i den takt som vi har möjlighet att hitta utrymme för det. Här gör vi en höjning av skatten för personer med höga inkomster för att i stället sänka skatten för pensionärer, från miljonärer till pensionärer.

Enligt Magdalena Andersson är Moderaternas ambition den motsatta.

- De har fattat beslut på sin partistämma om ytterligare jobbskatteavdrag som i stället skulle öka klyftan, säger hon.

Men om ambitionen är att ta bort hela den här klyftan - när sker det?

- Jag vågar inte lova att vi sluter hela klyftan under en mandatperiod. Men vår ambition är tydlig: vi vill att klyftan ska slutas.

Så sent som vid årsskiftet sänkte regeringen skatten för landets pensionärer med 2,5 miljarder kronor. Ett krav som Kristdemokraterna länge drivit i budgetförhandlingarna.

- Men klyftan växte när det femte jobbskatteavdraget infördes, säger Magdalena Andersson.

"Kan blir lite mer än så"

Enligt organisationen Skattebetalarna har ett pensionärshushåll i snitt betalat över 100 000 kronor mer i skatt än ett förvärvsarbetande hushåll på samma inkomstnivå under perioden 2007 till och med 2013. En ensamstående pensionär med låg pension har fått betala 36 000 kronor mer än en lågavlönad ensamstående.

Organisationens beräkningar visar att det skulle kosta omkring åtta miljarder kronor att jämställa pensionsinkomster med förvärvsinkomster.

- Det kan bli lite mer än så om man även räknar personer som är under 65 och som är pensionerade, konstaterar Andersson.

Får ni med er Miljöpartiet och Vänsterpartiet på detta?

- Först ska väljarna säga sitt, sen får vi se hur läget är i riksdagen efter valet. Sen får vi se vilken regering man kan bilda och vilken politik man kan driva. Men ambitionen från Socialdemokraterna är tydlig.

- Jag har absolut ingenting emot att diskutera detta med Anders Borg under hela valrörelsen. Han har ju helt uppenbart andra ambitioner.

Så sent som i mars sa finansminister Anders Borg att skattesänkningar till pensionärer är något som regeringen ska "titta på framöver":

- Finns det väldigt kraftiga nya finansieringskällor så får man väl titta även på det.

- Men man måste ha väldigt starka skäl att sänka en skatt när man tungt måste finansiera det, till exempel med minskade utgifter eller höjda skatter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag