Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S föreslår sänkt
pensionärsskatt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Valtaktiken klar. Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.
Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfvens nya valslogan: "Från miljonärer till pensionärer".
Foto: Ylwa Yngvesson
Finansminister Anders Borg säger att det i nuläget inte finns något utrymme för skattesänkningar till pensionärer.
Foto: Jens L'Estrade

Stefan Löfvens nya valslogan:

"Från miljonärer till pensionärer".

Socialdemokraterna föreslår i sin budgetmotion sänkt pensionärsskatt från den 1 januari 2015.

De som tjänar över 60 000 kronor i månaden får betala skattesänkningen som kostar 1,5 miljarder kronor - med höjd skatt.

Socialdemokraterna vill göra pensionärsskatten till en valfråga.

- Det är fel att pensionärer betalar högre skatt än vanliga löntagare, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Partiledningen har nu bestämt att 1,5 miljarder kronor ska satsas på detta i ett första steg - vilket innebär cirka 50 kronor mer i plånboken varje månad för genomsnittspensionären.

"Skulle i stället öka klyftan"

Samtidigt säger finansminister Anders Borg att det i nuläget inte finns något utrymme för skattesänkningar till pensionärer.

- Vi har svårt att förstå Moderaternas grundläggande tanke om att det skulle skapas många nya jobb genom att pensionärer betalar högre skatt. Det är feltänkt och orättvist, hävdar skuggfinansministern, säger Magdalena Andersson.

Men om detta nu är en så viktig fråga - varför inte ta bort klyftan helt?

- Det är vår ambition. Men det får vi naturligtvis göra i den takt som vi har möjlighet att hitta utrymme för det. Här gör vi en höjning av skatten för personer med höga inkomster för att i stället sänka skatten för pensionärer, från miljonärer till pensionärer.

Enligt Magdalena Andersson är Moderaternas ambition den motsatta.

- De har fattat beslut på sin partistämma om ytterligare jobbskatteavdrag som i stället skulle öka klyftan, säger hon.

Men om ambitionen är att ta bort hela den här klyftan - när sker det?

- Jag vågar inte lova att vi sluter hela klyftan under en mandatperiod. Men vår ambition är tydlig: vi vill att klyftan ska slutas.

Så sent som vid årsskiftet sänkte regeringen skatten för landets pensionärer med 2,5 miljarder kronor. Ett krav som Kristdemokraterna länge drivit i budgetförhandlingarna.

- Men klyftan växte när det femte jobbskatteavdraget infördes, säger Magdalena Andersson.

"Kan blir lite mer än så"

Enligt organisationen Skattebetalarna har ett pensionärshushåll i snitt betalat över 100 000 kronor mer i skatt än ett förvärvsarbetande hushåll på samma inkomstnivå under perioden 2007 till och med 2013. En ensamstående pensionär med låg pension har fått betala 36 000 kronor mer än en lågavlönad ensamstående.

Organisationens beräkningar visar att det skulle kosta omkring åtta miljarder kronor att jämställa pensionsinkomster med förvärvsinkomster.

- Det kan bli lite mer än så om man även räknar personer som är under 65 och som är pensionerade, konstaterar Andersson.

Får ni med er Miljöpartiet och Vänsterpartiet på detta?

- Först ska väljarna säga sitt, sen får vi se hur läget är i riksdagen efter valet. Sen får vi se vilken regering man kan bilda och vilken politik man kan driva. Men ambitionen från Socialdemokraterna är tydlig.

- Jag har absolut ingenting emot att diskutera detta med Anders Borg under hela valrörelsen. Han har ju helt uppenbart andra ambitioner.

Så sent som i mars sa finansminister Anders Borg att skattesänkningar till pensionärer är något som regeringen ska "titta på framöver":

- Finns det väldigt kraftiga nya finansieringskällor så får man väl titta även på det.

- Men man måste ha väldigt starka skäl att sänka en skatt när man tungt måste finansiera det, till exempel med minskade utgifter eller höjda skatter.

Vilken fråga tycker du är viktigast i valrörelsen?

Så stor är skatteskillnaden

Så mycket mer betalade pensionärshushållet i skatt, jämfört med löntagarhushåll med samma inkomstnivå perioden 2007-2014. Skatteskillnad i kronor:

Sammanboende med genomsnittspension:

104000 kr

Sammanboende med låg pension:

71000 kr

Samman- boende med hög pension:

160000 kr

Ensamstående med genomsnittspension:

52000 kr

Ensamstående med låg pension:

36000 kr

Ensamstående med hög pension:

108000 kr

Sänkt pensionärsskatt - vad tycker du om det?

Anita Höglund, 74, pensionär, Stockholm, med hunden Nelson:

"Jag har inget emot att man höjer skatten för de som tjänar mer. Jag tycker det är bra helt enkelt. Jag har svårt att tänka mig att folk skulle ha något att invända mot det, i så fall är det väl de som tjänar över 60 000 kronor i månaden då."

Anna Qabrera, 35, och Christian Qabrera, 42, konsulter, Stockholm, med sonen Dali, 4:

"Det är ett bra förslag till ‹de svaga i samhället som inte kan jobba längre. De som tjänar mycket kan ge lite av sin kaka, det gynnar ju också dom själva längre framåt i tiden när de själva blir pensionärer."

Joanna Landau, 41, advokat, Stockholm:

"Vi behöver ett rättvisare samhälle. Jag sympatiserar inte alltid med sossarna, men det här tyckte jag var bra. De som tjänar över 60 000 kronor kan betala mer, även om de redan betalar så mycket i skatt. Men jag tycker också man ska se över andra typer av ersättningar som är väldigt lågbeskattade."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.