Det går fortsatt bra för Socialdemokraterna och Stefan Löfven visar nya mätning. Foto: Adam Ihse / Scanpix
Det går fortsatt bra för Socialdemokraterna och Stefan Löfven visar nya mätning. Foto: Adam Ihse / Scanpix

S får nya rekordsiffror

Publicerad

Det fortsätter att peka spikrakt uppåt för Stefan Löfven. I majmätningen från Expressen och Demoskop hamnar Socialdemokraterna på nya, ännu högre nivåer.

Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har rekordsiffrorna dock inget med S-ledarens förstamajtal att göra.

- Det var ganska tomt på politiskt innehåll, säger han.

Ser man till de nya siffrorna verkar S-ledarens förstamajtal inte skrämt i väg väljarna. I väljarbarometern för maj från Expressen och Demoskop får Socialdemokraterna den högsta siffran sedan april 2010.

Med en ökning på 1,4 procent ligger S nu på 35,5 procent.

- Nu pratar vi politik på båda sidor av blockgränsen. Det är uppenbart att väljarna gillar de besked som vi ger, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Men enligt Ulf Bjereld bygger inte de nya rekordsiffrorna på de politiska besked som Socialdemokraterna presenterat. Han tror heller inte att S-ledarens förstamajtal har påverkat väljaropinionen särskilt mycket.

- Nej, eftersom många hade hunnit svara innan den första maj och talet var ganska tomt på politiskt innehåll. Väljarna får vänta på de skarpa förslagen. Däremot kan man konstatera att framgångsvågen fortsätter och att Socialdemokraterna befäster den trend vi sett i tidigare mätningar, säger han.

"Det här ska vi ta på allvar"

Moderaterna har inte lika stor anledning att glädjas, men det finns heller inget skäl för Fredrik Reinfeldt att hänga läpp. Partiet ökar med 0,2 procentenheter till 30,1 och bryter därmed en sjunkande trend sedan i december.

Statsministern ser ändå allvarligt på läget.

- Det är ett opinionsläge som har kommit att se ut så här på sistone och som har föranlett mig att säga att det här ska vi ta på allvar. Vi ska på olika sätt arbeta så att Moderaterna höjer sitt tempo och återkomma med ytterligare initiativ som visar vilken väl fungerande allians vi har tillsammans, säger han till Expressen.

Värre är det för Folkpartiet och Kristdemokraterna. FP tappar 0,5 procentenheter ner till 4,7 procent och KD ligger fortfarande under riksdagsspärren med 3,4 procent, även om de ökar med 0,3 procentenheter.

– Det är en otrolig uppgång, skämtar Göran Hägglund först, men säger sedan:

– För mitt partis del har vi en tid nu där vi arbetar mycket med politikproduktion och då har mycket varit inåtriktat arbete. Det måste nu växlas över i mer utåtriktat arbete. Vi ligger på en alldeles för låg nivå och då är det viktigt att alla kristdemokrater kavlar upp ärmarna och gör något alldeles extra.

SD tappar

Centerpartiet ökar med 0,6 procentenheter till 4,8 procent. Vänsterpartiet tappar 0,8 procentenheter till 5,7 procent och Miljöpartiet går fram med 0,7 till 10,2. SD tappar två procentenheter ner till 4,6 procent, vilket är den enda statistiskt säkerställda förändringen i undersökningen.

Mellan blocken står det 51,4 procent för de rödgröna mot 43 procent för alliansen, ett gap på 8,4 procentenheter.

Och väljarströmmarna går nu från flera olika håll till Socialdemokraterna.

– Strömmen över blockgränserna går inte bara från M till S utan även från de mindre allianspartierna till S. Även bland dem som då röstade på MP och V är det nu fler än tidigare som nu stöder S, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag