Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S får nya rekordsiffror

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det går fortsatt bra för Socialdemokraterna och Stefan Löfven visar nya mätning.
Foto: Adam Ihse / Scanpix

Det fortsätter att peka spikrakt uppåt för Stefan Löfven. I majmätningen från Expressen och Demoskop hamnar Socialdemokraterna på nya, ännu högre nivåer.

Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har rekordsiffrorna dock inget med S-ledarens förstamajtal att göra.

- Det var ganska tomt på politiskt innehåll, säger han.

Ser man till de nya siffrorna verkar S-ledarens förstamajtal inte skrämt i väg väljarna. I väljarbarometern för maj från Expressen och Demoskop får Socialdemokraterna den högsta siffran sedan april 2010.

Med en ökning på 1,4 procent ligger S nu på 35,5 procent.

- Nu pratar vi politik på båda sidor av blockgränsen. Det är uppenbart att väljarna gillar de besked som vi ger, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Men enligt Ulf Bjereld bygger inte de nya rekordsiffrorna på de politiska besked som Socialdemokraterna presenterat. Han tror heller inte att S-ledarens förstamajtal har påverkat väljaropinionen särskilt mycket.

- Nej, eftersom många hade hunnit svara innan den första maj och talet var ganska tomt på politiskt innehåll. Väljarna får vänta på de skarpa förslagen. Däremot kan man konstatera att framgångsvågen fortsätter och att Socialdemokraterna befäster den trend vi sett i tidigare mätningar, säger han.

"Det här ska vi ta på allvar"

Moderaterna har inte lika stor anledning att glädjas, men det finns heller inget skäl för Fredrik Reinfeldt att hänga läpp. Partiet ökar med 0,2 procentenheter till 30,1 och bryter därmed en sjunkande trend sedan i december.

Statsministern ser ändå allvarligt på läget.

- Det är ett opinionsläge som har kommit att se ut så här på sistone och som har föranlett mig att säga att det här ska vi ta på allvar. Vi ska på olika sätt arbeta så att Moderaterna höjer sitt tempo och återkomma med ytterligare initiativ som visar vilken väl fungerande allians vi har tillsammans, säger han till Expressen.

Värre är det för Folkpartiet och Kristdemokraterna. FP tappar 0,5 procentenheter ner till 4,7 procent och KD ligger fortfarande under riksdagsspärren med 3,4 procent, även om de ökar med 0,3 procentenheter.

– Det är en otrolig uppgång, skämtar Göran Hägglund först, men säger sedan:

– För mitt partis del har vi en tid nu där vi arbetar mycket med politikproduktion och då har mycket varit inåtriktat arbete. Det måste nu växlas över i mer utåtriktat arbete. Vi ligger på en alldeles för låg nivå och då är det viktigt att alla kristdemokrater kavlar upp ärmarna och gör något alldeles extra.

SD tappar

Centerpartiet ökar med 0,6 procentenheter till 4,8 procent. Vänsterpartiet tappar 0,8 procentenheter till 5,7 procent och Miljöpartiet går fram med 0,7 till 10,2. SD tappar två procentenheter ner till 4,6 procent, vilket är den enda statistiskt säkerställda förändringen i undersökningen.

Mellan blocken står det 51,4 procent för de rödgröna mot 43 procent för alliansen, ett gap på 8,4 procentenheter.

Och väljarströmmarna går nu från flera olika håll till Socialdemokraterna.

– Strömmen över blockgränserna går inte bara från M till S utan även från de mindre allianspartierna till S. Även bland dem som då röstade på MP och V är det nu fler än tidigare som nu stöder S, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

FAKTA

Vänsterpartiet: 5,7 procent, -0,8

Socialdemokraterna: 35,5 procent, +1,4

Miljöpartiet: 10,2 procent, +0.7

Centerpartiet: 4,8 procent, +0,6

Folkpartiet: 4,7 procent, -0,5

Moderaterna: 30,1 procent, +0,2

Kristdemokraterna: 3,4 procent, +0,3

Sverigedemokraterna: 4,6 procent, -2,0

1000 personer från 18 år och uppåt svarade mellan 25 april och 2 maj på frågan från Demoskop via telefon: "Vilket riksdagsparti skulle du rösta på om det vore val i dag?". Sverigedemokraternas tapp på två procentenheter är den enda förändring i resultatet som är statistiskt säkerställd.


I en tidigare version av artikeln stod att SD backar 0,2 procentenheter. Det stämmer alltså inte. Expressen.se beklagar den felaktiga siffran.

Är det Stefan Löfvens förtjänst att S går fortsatt framåt?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.