Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S duckar frågor om Botkyrka – kritiseras av L

Botkyrkas starka kvinna Ebba Östlin tvingades bort från sin post som lokal gruppledare i Botkyrka i helgen.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partisekreterare Gulan Avci.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci uppmanar den högsta ledning i S att agera efter uppgifterna om att personer med kopplingar till gängkriminalitet kuppat bort Ebba Östlin (S) som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Men Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin vill inte låta sig intervjuas om den uppkomna situationen.

– Det här är ett hot mot demokratin och våra politiska församlingar, säger Gulan Avci.

Under lördagen röstades Ebba Östlin bort som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka under en förtroendeomröstning på ett extra insatt medlemsmöte för Socialdemokraterna i kommunen.

Förtroendeomröstningen har efteråt beskrivits som en ”kupp” och enligt Aftonbladet har personer med kopplingar till gängkriminalitet deltagit i omröstningen på mötet.

En som reagerat kraftigt på rapporteringen är Liberalernas partisekreterare Gulan Avci. Hon uppmanar nu Socialdemokraternas högsta ledning och partisekreteraren Tobias Baudin att agera.

– Det är knappt så man tror det är sant. Det är otroligt allvarligt, säger hon.

– Tobias Baudin behöver gå till botten med det här. Socialdemokraterna måste se till att de har skyddsvallar, vilket de inte verkar ha. Det verkar som att de har öppna dörrar för gängkriminella och separatister som kan kuppa bort förtroendevalda på det här sättet. Det här är ett hot mot demokratin och våra politiska församlingar.

Tobias Baudin duckar

Expressen har under måndagen sökt Tobias Baudin för en kommentar vid upprepade tillfällen utan framgång.

När Expressen under tisdagen i stället frågar Ardalan Shekarabi om hur han som Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson ser på uppgifterna om att personer med kopplingar till gängkriminalitet varit med på mötet, så hänvisar han frågan till partisekreteraren Tobias Baudin. Det förekommer olika uppgifter om händelsen och Shekarabi har inte satt sig in tillräckligt för att uttala sig, säger han.

Men Tobias Baudin vill inte heller under tisdagen uttala sig om händelsen. Socialdemokraternas pressavdelning hänvisar i stället frågan till partidistriktet i Botkyrka.

”Man måste ju ha bevis”

Uppgifterna om att Ebba Östlin avsatts genom en kupp har också tillbakavisats. Inger Ros som sitter i kommunfullmäktige var en av rösträknarna vid mötet.

– Det var jättemycket folk där men jag har svårt att se att det här skulle vara en kupp. Om man tror att någon som är gängkriminell är med på mötet, varför tar man inte upp det i så fall? Man måste ju ha bevis om man slänger ur sig saker och kommer med anklagelser. Jag har aldrig hört något liknande under mina 40 år i partiet, sa hon till Expressen under måndagen.

Till SVT säger Katarina Berggren som är sammankallande i valberedningen och deltog på lördagens möte att uppgifterna om en kupp inte stämmer.

– Jag delar överhuvudtaget inte den bilden, och det är djupt sorgligt att den bilden försöker sättas.

Vidare säger hon:

– Jag tycker att det är kränkande att komma med så grava anklagelser mot oss 179 medlemmar.

Götblad: ”Vi träffar på 13-åringar med automatvapen i bilar”

”Barnsoldaterna” går under polisens radar • Carin Götblad: ”Det kommer vända – snart”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.