Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"S bör fundera på hur nära man vill stå SD"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Krister Hammarbergh (M).
Foto: Sven Lindwall

Igår körde oppositionen över regeringen i frågan om tidsfrister för fakturor.

Snart kan de hända igen.

Socialdemokraterna har motionerat mot ännu ett regeringsförslag - och precis som i går får man stöd från SD.

– S bör fundera på hur nära man vill stå SD, säger Krister Hammarbergh (M).

Regeringen går mot ytterligare ett bakslag i riksdagen. En majoritet i justitieutskottet ser ut att avvisa regeringens förslag att korta överklagandetiden för socialförsäkringsmål.

– Det är en rättssäkerhetsfråga. De sjuka och arbetslösa som tycker att de fått fel ersättning av försäkringskassan eller a-kassan har i dag två månader på sig att överklaga. Nu vill regeringen korta detta till tre veckor. Ofta behöver man få in medicinska underlag för att överklaga och det kan ta tid, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

Krister Hammarbergh, gruppledare för M i justitieutskottet håller inte med.

– Hela propositionen går ut på att snabba upp och förbättra processen. Folk får vänta för länge för att få sina fall avklarade, säger han.

"Väntar på besked"

Socialdemokraterna har nu motionerat mot förslaget. Morgan Johansson vill att regeringen återkommer med en konsekvensbeskrivning av hur enskilda personer påverkas av det.

Han uppger även att SD gett sitt stöd till motionen.

– Både MP och SD sade på utskottsmötet i dag att de backar upp vår motion. Vi väntar fortfarande på besked från V, de var inte med på mötet i dag, säger han.

Eftersom Sverige har en minoritetsregering kan S, V, MP och SD tillsammans blockera regeringens förslag vid omröstningen den 20 februari.

– Det som hänt i dag är att SD övergett sin egen motion och stöttar S i stället, säger Krister Hammarbergh (M).

– S bör fundera på hur nära man vill stå Sverigedemokraterna. SD hoppar från tuva till tuva. De skriver motioner och överger dem. Det är väl det som kännetecknar ett populistiskt parti, säger han.

Vad blir konsekvenserna av detta för regeringen?

– Det är en liten del av en större proposition som i så fall blockeras. Men vi hoppas att även opposition vill ha en snabbare handläggning och vi är beredda att förhandla med dem.

Men Morgan Johansson tycker inte att regeringen visat tillräcklig kompromissvilja.

– Om regeringen hade varit klok hade de sett till att förankra sina förslag i riksdagen innan man lade fram dem. Då hade man sluppit dessa typer av bakslag, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.