Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven efter Lööfs krav: ”Har gjort ett genombrott”

Centerpartiets Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven får "en sista chans" av Annie Lööf.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Rådström Baastad och Mikael Damberg.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Annie Lööf och Jan Björklund har varit i samtal med Stefan Löfven efter kravlistorna.  

Men C-ledaren är besviken på Löfvens svar och menar att S kommit ”med skambud” och ger nu Löfven en ”sista chans” att möta kraven, skriver hon på Aftonbladet Debatt. 

Talmannen har gett mer tid till Stefan Löfven – som menar att de kommit med ett seriöst bud.  

– Vi är i en förhandling nu och det har vi inte varit förut, säger han till Expressen. 

Under förra veckan framfördes krav till Stefan Löfven från både Annie Lööf och Jan Björklund. Om Socialdemokraterna accepterar kraven överväger de att släppa fram honom i statsministeromröstningen.

Hos Aftonbladet skriver nu C-ledaren, en vecka efter att hon presenterat kraven för Löfven, att hon är besviken på S efter att de "kommit med ett skambud". 

"Socialdemokraternas svar på Centerpartiets politiska krav är tyvärr långt ifrån tillräckliga. Att S säger sig vara beredda att under mandatperioden gå C till mötes på ett fåtal punkter räcker inte", skriver hon. 

Annie Lööf: Löfven får en sista chans

Hon fortsätter: 

Löfven får nu en sista chans att möta upp våra krav – annars röstar vi nej

Under eftermiddagen svarar Stefan Löfven på kritiken och dementerar att partiernas svar skulle ha varit ett skambud.

– Vi har lämnat ett seriöst bud där vi visar att vi naturligtvis vill lösa det och vi kommer att röra på oss för att det här ska gå i mål, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det är olika partier som har olika uppfattningar, men jag är glad att vi försöker att anstränga oss nu att komma in i en förhandling.

Men på vilket sätt partiet kommer att röra på sig för att möta Centerpartiet vill S-ledaren inte svara på. 

Stefan Löfven får mer tid av talmannen

Talmannen har meddelat att han ger mer tid till Stefan Löfven för att han ska lyckas få ihop ett samarbete. Stefan Löfven ska fredag den 7 december ge en första rapport till talmannen om processens utveckling, med en uppföljande rapport måndag den 10 december. Därefter kommer talmannen att kommentera nästa steg i regeringsbildningen.

– Jag har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan. Jag har därför bedömt att det är rimligt att medge tid för dessa förhandlingar, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Stefan Löfven är nöjd med den förlänga tiden, samtidigt som han betonar vikten av att det finns en tidsgräns för hur länge förhandlingarna kan pågå.

– Nu har vi talmannens datum framför oss, det är ett väl avvägt datum som talmannen gjort och det är bra att vi har en tidspress på oss, säger Stefan Löfven under en pressträff.

Arthursson: Mediokert svar

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson kommenterade på tisdagseftermiddagen läget i förhandlingarna med Socialdemokraterna. 

– Vi kan inte ha en mandatperiod till som liknar den förra. Vi behöver tydliga besked om liberala reformer för bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, sänka skatter för företag och bättre villkor på landsbygden – skarpa förslag. Men några sådana besked har vi inte fått, säger Arthursson till Expressen. 

Vad har ni fått då?

– Socialdemokraterna säger att de är beredda att överväga att titta på våra förslag och väga dem mot andra reformer. Men om de ska ha statsministerposten och vi ska vara ett samarbetsparti då behöver vi ha klara utfästelser.

Men ni är ändå beredda att prata vidare med Socialdemokraterna och Stefan Löfven?

– Vi är beredda att göra vårt yttersta för att Sverige ska få en ny regering. Därför har vi sagt att trots det mediokra svaret från Socialdemokraterna är vi beredda att ge dem en sista chans. Är de beredda att gå oss till mötes? Vi begär inte att få styra hela politiken, men på ett antal områden ska vi ha genomslag.

Vad säger du om de möten som varit mellan Annie Lööf och Stefan Löfven?

– Det har varit några samtal. Vi har redovisat vår kravlista och svarat på frågor om den. Men svaret som vi har fått är allt för tunt och inte tillräckligt skarpt. Nu vill vi gå in i mer konkreta samtal.

Carl Bildt kritisk mot Centerpartiet

Den tidigare statsministern Carl Bildt är kritisk mot Centerpartiet. 

”Från centern och liberalernas sida har hela tiden sagts att de gör precis det som de sade i valrörelsen. Och det låter ju både fint och bra. Jag kanske inte var tillräckligt uppmärksam, men jag tror inte att jag hörde i valrörelsen att de avsåg att låta en rödgrön regering under Stefan Löfven sitta kvar. Jag tyckte nog att det mest lät tvärt om”, skriver han på sin blogg. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt välkomnar det nya beskedet från Annie Lööf och Centerpartiet, men för samtidigt fram egna krav på twitter:

https://twitter.com/jsjostedt/status/1069944273179734017

Till Expressen säger Sjöstedt att han presenterat sin kravlista för Stefan Löfven. 

Sjöstedt lyfter att det finns en del likheter mellan V och C. Bland annat handlar det om Centerpartiets krav på att flyktingfamiljer ska kunna återförenas och satsningar på landsbygden. Samtidigt menar V-ledaren att andra krav är för högerinriktade för att vara rimliga i en S-ledd regering.

– Jag tycker att det är bra, därför att det som sker nu är sannolikt ett genombrott. Jag tycker att det är bra att centerpartiet nu också är beredda att förhandla. Sedan måste de också inse att det inte går att tvinga Stefan Löfven att bedriva en politik som är till höger om regeringen Reinfeldt – det är nog en förutsättning för att det ska lyckas, säger han. 

Jonas Sjöstedt säger att de pratar med S separat och att de har ”tät kontakt”. 

– Vi har sagt några saker och det är att vi inte är intresserade av en regering som höjer hyror så att människor tvingas ur sina hem eller går in med statliga ingrepp och sänker lönerna för människor. Det är inte någonting som vi vill se. Jag noterar också att några av de saker som Centerpartiet fört fram är sånt som vi redan tidigare fört fram till Socialdemokraterna – till exempel familjeåterförening för flyktingfamiljer och ordentliga satsningar på svensk landsbygd.

Vad tänker du om tidsläget med en budgetomröstning i riksdagen 12 december?

– Det är en sort deadline, för en ny regering måste ju kunna råda över budgeten. Och risken finns ju att den moderat budget går igenom som gör stora ofinansierade satsningar och tar en stor del av reformutrymmet. Så jag hoppas att den klockan används för att hitta en lösning. 

I helgen hade Socialdemokraternas partistyrelse möte, vilket slutade med att Löfven begärde mer tid hos talmannen innan han presenterar ett regeringsunderlag. Men enligt uppgifter till Expressen ska flera tunga företrädare på mötet ha deklarerat att kraven från C och L var ”omöjliga”. 

– Försvagade turordningsregler, sänkta lägstalöner och marknadshyror är som de vidrigaste av svordomar i partistyrelsen, säger en uppgiftslämnare.

S-källa: "Björklund inget stort problem"

Stefan Löfven ska i helgen däremot ha gjort bedömningen att Liberalerna och Jan Björklund kommer att vika ner sig.

– Jan Björklund är inget stort problem, konstaterar Expressens S-källa.

Samtidigt gjorde Löfven klart att Centerpartiets kravlista bara ska ses som ”ett utgångsbud”.

– Därför begärde han av partistyrelsen tid för att förhandla, och det fick han mot löfte att återkomma antingen på en telefonkonferens eller ett möte.

En kritisk S-källa med insyn konstaterar samtidigt:

– LO och partivänstern stoppar partiledningen från att gå längre än till det Centern betraktar som skambud. Partiledningen har inte kontroll över förhandlingen. Kretsen kring Löfven missbedömer också hur man ska kunna få C att lägga sig för några få framgångar när det är radikala liberala reformer på arbetsrätt och lönebildning som krävs.

Jan Björklund har gett en kommentar till TT: 

"Jag välkomnar om förhandlingar nu kan starta. Det är med stor respekt för det svåra parlamentariska läget som vi går in i dessa förhandlingar. Jag tror man ska vara inställd på att det kan ta tid. Alla kommer att behöva ge och ta. Jag kommer inte att ge kommentarer till olika bud under förhandlingens gång", skriver L-ledaren Jan Björklund i en kommentar.

 

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm bekräftar att partiet fört samtal med S. 

– Vi vill pröva ett mittenalternativ. Vi ska lägga fokus på att se till att Sverige får en regering som kan föra så mycket liberal politik som möjligt, säger hon till Expressen. 

MP: Vi är med i samtalen

Samtidigt som diskussionerna med C och L pågår har det spekulerats i huruvida MP kommer att ingå i det eventuella samarbetet. På tisdagen sade MP:s partisekreterare Amanda Lind att det är avgörande att den kommande regeringen tar klimatansvar – och då behövs MP. 

– Vi är med i de här samtalen, även om det kanske inte syns utåt. 

Till Expressen säger hon även att hon bedömer det som att även S har utgångspunkten att MP ska sitta med i regeringen. 

Expressen har sökt Ulf Kristersson för en kommentar, som i nuläget avböjer. Även Kristdemokraterna har avböjt kommentar. 

En presstalesperson för Moderaterna svarar att man i nuläget inte har något att säga. 

– Vi vet ju inte hur S och C:s samtal varit, lyder svaret.

Även Liberalerna avböjer att svara om hur eftermiddagens samtal har gått.

Riksdagens talman Andreas Norlén har meddelat att han inte kommer kommentera förhandlingarna förrän Stefan Löfvens nya rapport.