S accepterar femte jobbskatteavdrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Vanliga löntagare får behålla ett eventuellt femte jobbskatteavdrag även med en socialdemokratisk regering.

Det beskedet ger S-ledaren Stefan Löfven.

– För vanliga löntagare ska det inte bli någon skattehöjning med en socialdemokratisk regering, säger Löfven.

Han uppger att det besked även gäller ett eventuellt femte jobbskatteavdrag som den borgerliga regeringen vill införa nästa år om ekonomin tillåter.

S har i sin budgetmotion från i höstas ett förslag om att jobbskatteavdragen ska trappas ned för inkomster över 60 000 kronor i månaden. Men så sent som den gångna helgen kunde Löfven i en tidningsintervju inte säga hur han ställer sig till ett eventuellt femte jobbskatteavdrag.

Samtidigt är S kritiskt till regeringens skattesänkningar och menar att det finns viktigare saker att satsa pengar på. Enligt Löfven är det viktigaste för att finansiera välfärden inte höjda inkomstskatter utan att fler arbetar och betalar skatt.

Inför S-kongressen efter påsk finns bara ett par motioner om att avskaffa jobbskatteavdraget. Betydligt fler vill avskaffa rut-avdraget för hushållsnära tjänster, vilket partistyrelsen i stort vill låta vara kvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.