S- och mp-motion: Riv upp FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
FRA-lagen måste rivas upp och en parlamentarisk utredning omedelbart tillsättas.
Det kräver socialdemokraterna och miljöpartiet i en gemensam motion.
Vänsterpartiet har inte fått vara med den här gången heller men kräver samma sak i en egen motion.
I s- och mp-motionen, som bland annat är undertecknad av Mona Sahlin, skriver partierna att lagen har så långtgående konsekvenser för både rättssäkerhet och integritet att den borde ha beretts genom en parlamentarisk utredning.
De tillägg som gjorts till den ursprungliga lagen, som antogs av riksdagen i juni, har gjort den omöjlig att överblicka, enligt s och mp.

Svåröverskådliga

Enligt socialdemokraterna och miljöpartiet är konsekvenserna av lagen och alla föreslagna tillägg svåröverskådliga och allvarliga:
° Det är FRA som ska söka tillstånd för signalspaningen – inte beställarna, vilket vore mer naturligt.
° Ingen trafikdata ska sparas i mer än ett år. Det är otydligt hur kontrollmyndigheten i efterhand ska kunna bevaka att allt gått rätt till. Det är också otydligt om alla trafikdata omfattas av regleringen.
° Begreppet trafikstråk är otydligt och dess betydelse oklar trots att det utgör en av grundbultarna i regeringens förslag. Om begreppet blir för vitt, liksom de formuleringar som ska ange ändamålen, är vi tillbaka till det ursprungliga förslaget.
Det är också oklart hur och vem som ska omfattas av den så kallade underrättelseskyldigheten, enligt s och mp.
De framhåller också i motionen att Säpo-chefen varnat för att viktiga delar av terroristbekämpningen riskeras samt att Journalistförbundet varnat för fortsatt hot mot källskyddet och meddelarfriheten.
Det är också oklart om lagen med alla tillägg kommer att uppfylla Europakonventionen om mänskliga rättigheter, enligt partierna.

Allvarliga brister

Enligt s och mp innebär FRA-lagen ett avsteg, utan historisk jämförelse, från den grundlagsfästa principen om rätten till fri kommunikation utan statlig insyn. Trots tilläggen har lagen fortfarande allvarliga brister vad gäller proportionalitet, rättssäkerhet och integritetsskydd.
Ett fundamentalt krav för en seriös och långsiktig säkerhetspolitik är att man söker ett brett parlamentariskt samförstånd och inhämtar oberoende juridisk och teknisk sakkunskap, anser s och mp.
Samtidigt framhåller de i motionen att signalspaning behövs, liksom en effektiv underrättelsetjänst. Men det avgörande är på vilket sätt och i vilken omfattning som signalspaning ska få bedrivas.
"Den parlamentariska utredningens uppgift bör vara att bedöma behovet av en lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten. Syftet måste vara att finna en teknisk-juridisk lösning som både tillgodoser behovet av underrättelsetjänst och medborgarnas rätt till integritet och rättssäkerhet", skriver de i motionen. Utredningen måste också arbeta öppet för att åstadkomma en lag som har medborgarnas förtroende, enlig s och mp.

Lämnar vänsterpartiet utanför

Socialdemokraterna och miljöpartiet har valt att lämna vänsterpartiet utanför även i den här frågan. I förra veckan gällde det en stor satsning på utbildning, där vänsterpartiet inte fick vara med.
- Det här är en uppföljning av den uppgörelse vi hade med socialdemokraterna i Almedalen i somras. Då tyckte Lars Ohly att det var dåligt, men nu tycks de ha tänkt om. Men vi har inte diskuterat med dem, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TT.
I somras när s och mp kom överens sade vänsterpartiets ledare Lars Ohly att han inte litade på socialdemokraterna.
- Jag är inte övertygad om socialdemokraternas ädla syften. Det var de som skrev det första förslaget och det var till och med sämre, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag