Foto: Jurek Holzer / Svd / Scanpix
 Foto: Jurek Holzer / Svd / Scanpix

Ryssvärmen på väg mot Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Den ryska stäppvärmen kan vara på väg mot Sverige.
Varmare temperaturer väntas igen i slutet av veckan.
- Ryssvärmen kan ge uppemot 30 grader, säger Claes Biström, meteorolog på SMHI.
Svalare luft har dragit ner över landet och gett ostadigt väder med regn och åska på många håll. Men från mitten av veckan väntas temperaturerna klättra igen, enligt SMHI:s långtidsprognos.
- Vädret stabiliseras. Vi ser ut att få varmare temperaturer, säger meteorolog Lisa Frost på SMHI.
Claes Biström på SMHI beskriver den kommande helgens väderläge som mycket intressant.
- Det ser ut att byggas upp ett högtryck över Ryssland och då är det möjligt att vi får in den så kallade ryssvärmen, säger han.
Ryssvärmen är känd för att ge torrt och varmt väder med temperaturer uppemot 30 grader.
- Solen får en chans att bränna till ordentligt över de ryska stäpperna och där kan temperaturerna nå 40 grader, den värmen kan sedan vandra vidare mot Sverige, säger Claes Biström.
Stämmer prognosen får norra Sverige ta del av värmen först.

Svårt att förutspå

Men Biström varnar samtidigt för att väderläget är extremt svårt att förutspå just nu.
- Det lutar åt att det blir varmare men å andra sidan kan det också komma in lågtryck från Polen och Ukraina och de är ökända för att ge väldigt mycket regn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag