Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysslandsutredaren har ett 40-tal frågor till Trump

Särskilde åklagaren Robert Mueller har runt 40 frågor han vill ställa till president Donald Trump om hans kopplingar till Ryssland och om hans medarbetare.Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Om Mueller finner att Trump faktiskt har försökt stoppa eller försvåra utredningen – vilket vore ett brott mot lagen – kan presidenten komma att ställas in för riksrätt. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Särskilde åklagaren Robert Mueller har runt 40 frågor han vill ställa till president Donald Trump om hans kopplingar till Ryssland och om hans medarbetare.

Det rapporterar The New York Times som tagit del av frågorna. 

Mueller vill bland annat veta varför Trump sparkade FBI-chefen James Comey och ställa frågor om mötet i Trump Tower där kampanjmedarbetare träffade ryssar som erbjudit sig att lämna "skit" om Hillary Clinton. 

Rysslandsutredningen börjar bli färdig. 

Nu rapporterar The New York Times att den särskilde åklagaren Robert Mueller, som leder utredningen, har lämnat över en lista med ett 40-tal frågor till president Trump. Tidningen har tagit del av listan och uppger att frågorna rör flera olika händelser. 

I korta drag vill Muller veta mycket mer om Donald Trumps kopplingar till Ryssland och reda ut om Trump själv försökt försvåra genomförandet av Rysslandsutredningen. 

Om Mueller finner att Trump faktiskt har försökt stoppa eller försvåra utredningen – vilket vore ett brott mot lagen – kan presidenten komma att ställas in för riksrätt. 

Ett par av frågorna uppges handla om några av presidentens mest uppmärksammade tweets.

Vill fråga om Comey, Flynn, Kushner

Andra frågor ska handla om varför Donald Trump sparkade FBI-chefen James Comey och säkerhetsrådgivaren Michael Flynn – som medgett att han träffat den ryske ambassadören Sergey Kislyak och att han inte var ärlig med vicepresident Mike Pence om saken. 

Vidare uppger The New York Times att Mueller har frågor om det redan omskrivna mötet mellan medarbetare i Trumpkampanjen och ryssar som sagt sig sitta inne med uppgifter som skulle sänka Hillary Clinton. 

Men Robert Muller uppges bland annat också vilja fråga president Trump om hans affärer, om samarbetet med advokaten Michael Cohen, en fastighetsaffär i Moskva och om svärsonen Jared Kushner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.